Spaanse regering en regio Madrid bereiken akkoord over coronabeleid

door admin
Spaanse regering en regio Madrid bereiken akkoord over coronabeleid

Minister Salvador Illá deed afgelopen vrijdag het dringende verzoek aan de Madrileense regiopresident Isabel Díaz Ayuso om de aangescherpte coronamaatregelen uit te breiden naar alle gebieden met meer dan 500 positief geteste mensen per 100 duizend inwoners. Tot dusver waren deze maatregelen alleen van kracht in zones waar meer dan 1000 mensen per 100 duizend inwoners positief getest waren op het coronavirus. 

Ayuso, die het belang van de balans tussen economische en gezondheidsbelangen benadrukte, weigerde de maatregelen in haar regio uit te breiden zolang voor de rest van Spanje andere normen werden gehanteerd. Na intensief overleg en een dreigende machtsovername door het ministerie van Volksgezondheid voor het te voeren coronabeleid in Madrid, zijn de partijen tot overeenstemming gekomen. 

Aangescherpte maatregelen gelden voor alle steden met meer dan 100 duizend inwoners

Vanaf nu geldt dat in alle Spaanse steden met meer dan 100 duizend inwoners de aangescherpte maatregelen van kracht gaan op het moment dat in een periode van twee weken meer dan 500 covid-gevallen per 100 duizend inwoners worden geregistreerd, het percentage positieve tests meer dan 10% is en de bezetting van IC-bedden door covid-19-patiënten 35% of meer is. Dat houdt concreet in dat vanaf nu in de hele stad Madrid en in negen andere steden binnen deze regio, in totaal 233 zones, inwoners twee weken lang alleen onder bepaalde voorwaarden hun gebied mogen verlaten en dat er minder mensen bijeen mogen komen dan in de rest van Spanje. 

Restricties

Inwoners uit gebieden waar de striktere maatregelen gelden mogen hun zone alleen verlaten om naar het werk te gaan, voor een afspraak bij een gezondheidscentrum, financiële of juridische instelling, voor het volgen van onderwijs, het vernieuwen van identiteitsdocumenten, het afleggen van een examen, het verlenen van mantelzorg of bij een situatie van overmacht. Alle parken en overige openbare groene zones worden gesloten. Winkels moeten om 22:00 gesloten zijn en in bars en restaurants mag maar 50% van de capaciteit worden gebruikt, zowel binnen als buiten. Privé-bijeenkomsten thuis of op straat met meer dan zes personen zijn verboden. 

Spanje telt in totaal 63 gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners, tien daarvan bevinden zich in de regio Madrid, tien in de regio Catalonië. Alle tien de gemeenten in Madrid hebben meer dan 500 covid-gevallen, minimaal 10% positieve PCR-tests en een bezetting van minimaal 35% van de IC-bedden door covid-19-patiënten. 

Criteria gelden voor 63 grootste steden van Spanje

De 63 steden met meer dan 100 duizend inwoners in Spanje die de restricties krijgen opgelegd wanneer ze voldoen aan de drie genoemde criteria zijn: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma, Las Palmas, Bilbao, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo, Gijón, Hospitalet de Llobregat, Vitoria, A Coruña, Elche, Grananda, Tarrasa, Badalona, Oviedo, Cartagena, Sabadell, Jerez de la Frontera, Mósteles, Santa Cruz de Tenerife, Pamplona, Almería, Alcalá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, San Sebastian, Getafe, Burgos, Albacete, Santander, Castellón de la Plana, Alcorcón, San Cristobal de la Laguna, Logroño, Badajoz, Salamanca, Huelva, Marbella, Lleida, Tarragona, Dos Hermanas, Torrejón de Ardoz, Parla, Mataró, León, Algeciras, Santa Coloma de Gamanet, Alcobendas, Cádiz, Jaén, Ourense, Reus, Telde, Gerona en Baracaldo.

Dit vind je misschien ook leuk