Regio Madrid wil coronatest voor iedereen om kerst met familie te vieren

door admin
Regio Madrid wil coronatest voor iedereen om kerst met familie te vieren

Het gaat om de tests die direct aantonen of er antigenen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Ook de regiominister van Justitie Enrique López heeft zich positief uitgesproken over het plan van Aguado om alle inwoners van de regio Madrid op corona-veilige wijze met Kerstmis te verenigen met familie en andere naasten. Regiopresident Isabel Díaz Ayuso is op de hoogte van het voorstel en zal dit nog deze week in de bijeenkomst bespreken met de Covid-groep (vertegenwoordigd door de centrale en regionale overheden). Daarbij is ook de minister van Volksgezondheid Salvador Illa aanwezig. 

Vicepresident spreekt van ‘revolutie’

Dat het massaal testen zonder veel problemen kan verlopen is in de afgelopen periode gebleken nadat de regio Madrid vijf miljoen antigeensneltesten bestelde om de verspreiding van het coronavirus in de regio onder controle te krijgen. Op plaatsen waar veel getest is, is de controle over de epidemiologische situatie aanzienlijk verbeterd. 

Aguado ziet dan ook geen praktische belemmering in het aanbieden van gratis antigeensneltests aan alle inwoners van de regio Madrid en heeft inmiddels toegezegd dat als de vijf miljoen tests ontoereikend zijn, de voorraad zal worden aangevuld. Als het aan de vicepresident ligt, zal dit in zijn woorden een “revolutie” betekenen in het terugdringen van het coronavirus in zijn regio en zal het massaal testen voor iedereen “rust brengen” met het oog op de komende kerstdagen die iedereen het liefst samen wil vieren. De gratis tests moeten bijdragen aan de doelstelling om in december de incidentie terug te brengen naar 25 covid-gevallen per honderdduizend inwoners, nu zijn dat er nog 310. 

Wat Aguado betreft is er dan ook geen tijd meer te verliezen en zijn de protocollen voor het massaal testen gereed. Hoewel hij erkent dat de tests een momentopname zijn, leveren ze direct nuttige informatie voor de bevolking zelf en voor het gezondheidszorgsysteem dat met de grote hoeveelheid resultaten van de antigeentests beter geïnformeerd is dan met de vertraagde PCR-testuitslagen.  

Goedkeuring van Europese Commissie

Vlak na de publicatie van het plan van Aguado werd bekendgemaakt dat regiopresident Isabel Díaz Ayuso de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen in een brief om steun heeft gevraagd voor het plan om in de regio massaal te gaan testen. Volgens Ayuso zijn de apotheken de aangewezen locaties om deze tests uit te voeren, met professionele medewerkers die op veilige wijze de tests kunnen afnemen en de resultaten door kunnen geven aan het regionale zorgsysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk