Kinderartsen in Spanje slaan alarm over gezondheid jeugd

door admin
Kinderartsen in Spanje slaan alarm over gezondheid jeugd

Die zouden een té optimistisch beeld hebben van hun eetgewoontes en over hun gezondheid. Zo concludeert een onderzoek van de Spaanse vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP). Voor ‘Zorg je echt zo goed voor jezelf als je denkt?’ werden 2.500 Spaanse tieners tussen de 12 en 18 jaar geïnterviewd over hun leefstijl.

Spaanse tieners hebben verkeerd beeld van ‘gezonde levensstijl’

Zeven van de tien Spaanse jongeren beoordelen hun gezondheid en hun leef- en eetgewoontes als zeer goed tot uitstekend. Kinderartsen vinden het zorgelijk dat de jongeren een volledig ander beeld hebben van een ‘gezonde levensstijl’ dan feitelijk waar is. 

Een deel van de tieners geeft bijvoorbeeld aan dat zij bijna elke dag een stuk fruit eten. Aan de andere kant snoept ruim 26 procent van de jongeren dagelijks of meerdere keren per week. 21 procent van de geïnterviewde tieners komt niet aan een uurtje beweging per dag.

De interviews werden afgenomen voordat het coronavirus zijn intrede deed in Spanje. De kinderartsen vrezen dan ook dat de coronapandemie deze statistieken alleen maar heeft verergerd.

Weinig beweging en overgewicht bij Spaanse tieners

De geïnterviewde jongens blijken gemiddeld meer tijd te besteden aan sport dan de meiden. Toch neemt de gemiddelde tijd die aan sport wordt besteed af naarmate de jongeren ouder worden. Hoewel jongens gemiddeld gezien meer sporten, kampt ruim 26 procent met overgewicht. Bij meiden ligt dat percentage op 18 procent. 40 procent van de jongeren besteedt dagelijks 3 uur of langer achter een scherm.  

Gebrek aan correcte voorlichting over drugs en seks

Andere belangrijke onderwerpen in het leven van tieners zijn drugs en seks. 11 procent van de geïnterviewde jongeren heeft de afgelopen maand gerookt en dat percentage wordt hoger naarmate de tieners ouder worden. 5 procent geeft aan hasj en cannabis te hebben geprobeerd.

Ruim 42 procent van de 17-jarige jongeren zegt seks te hebben gehad, onder de 18-jarigen ligt dat percentage op bijna 62 procent. Bij 78 procent van de seksueel actieve tieners zijn condooms de voornaamste anticonceptiemiddelen. Toch blijken er veel tieners te zijn die seks hebben zonder (voldoende) voorbehoedsmiddelen. Ook dit vinden de kinderartsen zorgelijk. Zij adviseren professionals en instanties om deze statistieken te gebruiken om ouders te overtuigen meer tijd te besteden aan correcte seksuele voorlichting.

Dit vind je misschien ook leuk