Spanje maakt nieuwe doelgroepen voor vaccinatie bekend

door admin
Spanje maakt nieuwe doelgroepen voor vaccinatie bekend

Ondanks diverse tegenslagen, zoals vertraging van de levering van vaccins, zet Spanje het vaccineren van de bevolking voort. Nu een groot deel van de ouderen in verzorgingstehuizen en het zorgpersoneel is gevaccineerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt welke groepen hierna aan de beurt zijn.

Doelgroep voor mRNA-vaccins in Spanje

Op dit moment worden de 80-plussers ingeënt en na deze doelgroep is de beurt aan de mensen tussen de 70 en 79 jaar. Dan volgen mensen tussen de 60 en 69 jaar en mensen onder de 60 jaar die lijden aan een andere ernstige ziekte. Alle mensen uit deze doelgroep zullen een van de mRNA-vaccins krijgen. Op dit moment zijn dat de vaccins van Pfizer/BioNtech en Moderna.  

Doelgroep voor Astrazeneca-vaccin

Ook heeft Volksgezondheid ingestemd met de volgende vaccinatiedoelgroep van mensen tussen de 45 en 55 jaar. zij krijgen het vaccin van Astrazeneca toegediend. Hetzelfde geldt voor de medewerkers uit de eerstelijns zorg. Hierna volgen fysiotherapeuten, ergotherapeuten, apotheekpersoneel, forensisch medewerkers, thuiszorg, medewerkers in kindercentra en kinderdagverblijven en gevangenispersoneel.

Extra prioriteitsgroep voor andere kwetsbare beroepen

Op dit moment discussieert de regering nog over of er een extra prioriteitsgroep moet komen voor mensen die kwetsbaarder zijn voor het virus omdat ze er door de aard van hun werk sneller aan blootgesteld kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om personeel werkzaam binnen de veiligheids- en politiediensten, hulpdiensten, het leger en leraren.

Hoe vordert vaccinatiecampagne in Spanje?

Op 17 februari heeft 3,35 procent van de Spaanse bevolking de eerste inenting gehad en 2,38 procent van de inwoners is al volledig gevaccineerd. Het doel van de Spaanse regering was om in de zomer 70 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd. Met de huidige aantallen lijkt dat doel nog ver weg. Op de speciaal ingerichte website wordt voorspeld dat in oktober 2024 pas de volledige Spaanse bevolking is ingeënt.

Dit vind je misschien ook leuk