Málaga heeft eerste zelfrijdende stadsbus van Europa

door admin
Málaga heeft eerste zelfrijdende stadsbus van Europa

Hoewel Málaga deze primeur in Europa te pakken heeft, is dit niet de eerste keer dat een voertuig zonder chauffeur rijdt. Er worden al jaren proefprojecten gedaan met voertuigen zonder bestuurder. De eerste onbemande shuttlebus reedt bijvoorbeeld enkele jaren geleden al rond op een afgeschermde route in het Nederlandse Wageningen. Dit is wel de eerste keer dat een grote stadsbus zich in het verkeer mengt en in principe zelfstandig passagiers vervoert.

De route van de zelfrijdende bus loopt van de haven van Málaga naar het stadscentrum. Zes keer per dag rijdt deze bus de route van zo’n 8 kilometer om maximaal zestig passagiers te vervoeren.

Doorbraak naar zelfrijdend vervoer laat op zich wachten

De bus rijdt vooralsnog niet helemaal zonder chauffeur. Ook in Málaga gaat het om een proef en de chauffeur zit voor alle zekerheid achter het stuur om als het noodzakelijk is alsnog in te kunnen grijpen. 

Bovendien mogen voertuigen volgens de Spaanse wet nog niet zonder bestuurder rijden. Op dit moment laat de doorbraak naar zelfrijdend vervoer op zich wachten als gevolg van uitblijvende regelgeving. Daarbij kan de veiligheid nog niet altijd gewaarborgd worden. In 2018 doodde een zelfrijdende auto in de VS nog een vrouw die de straat overstak.

Samenwerking Spaanse bedrijven en universiteiten

Het Spaanse transportbedrijf Avanza leidt het project en werkt hiervoor samen met elf partners en universiteiten. Het project voor de zelfrijdende bus kreeg financiële steun van de Spaanse overheid. Avanza laat weten dat de bus is uitgerust met camera’s en sensoren zodat er altijd controle is over de bus. De gemeente van Málaga heeft geïnvesteerd in ‘slimme stoplichten’ waarmee de bus kan communiceren. Ook maakt de bus gebruik van kunstmatige intelligentie om gemaakte beslissingen in het verkeer te verbeteren.

De zelfrijdende bus rijdt tot 13 maart rond in Málaga. Na deze proefperiode zullen alle resultaten worden geëvalueerd.

Dit vind je misschien ook leuk