Bezorgdheid over virusuitbraak onder wedstrijdpaarden in Valencia

door admin
Bezorgdheid over virusuitbraak onder wedstrijdpaarden in Valencia

Vier paarden zijn inmiddels overleden aan het virus, 84 paarden vertonen ziekteverschijnselen en 11 worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona. De internationale paardensportfederatie FEI spreekt van de ‘heftigste uitbraak’ in tientallen jaren.

Gezien de omvang van de uitbraak zijn ruim 20 dierenartsen nodig om de situatie in Valencia het hoofd te bieden. Alle andere paarden die aan dezelfde wedstrijd deelnamen en het terrein hebben verlaten, staan onder toezicht van de koninklijke Spaanse paardensportfederatie RFHE en van de regionale, Spaanse en zelfs Europese gezondheidsautoriteiten.

Ook elders uitbraken

Niet alleen Spanje is getroffen, zo stelt de internationale federatie.  Er zijn gerelateerde uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland. In Nederland is men uiterst alert op de uitbraak omdat op het concours in Valencia 25 Nederlandse paarden aanwezig waren. Hiervan zijn er 13 geïsoleerd, 12 zijn nog in Spanje.

‘Oorlogsgebied’

De getroffenen omschrijven de situatie als een ‘oorlogsgebied’. Volgens getuigen ‘vallen de paarden gewoon op de grond, uitgeput van hun eigen strijd tegen het virus’. Twee van de paarden die door de ziekte werden getroffen en zijn overleden, behoren tot een groep Duitse springpaarden die deelnamen aan de wedstrijd.

Het portaal World of Showjumping geeft getuigenissen weer van de leden van het Duitse Hilmar Meyer-team: “Ik denk dat op dit moment het beste is om de locaties in Europa te sluiten en ervoor te zorgen dat alle paarden worden getest. Dat is denk ik de enige manier om te voorkomen dat het een grote pandemie wordt.”

Een andere deelnemer, de ruiter Alexa Stais, vraagt om te bidden voor alle paarden die vechten tegen het virus. “Het voelt als een oorlogsgebied, een oorlog tegen het virus. De paarden vallen gewoon op de grond, uitgeput van hun eigen strijd tegen het virus. Sommige paarden zijn al gestorven.”

Actieprotocol in werking

Vanuit de RFHE wordt dringend verzocht om alle verplaatsingen van paarden te vermijden, maar in het bijzonder die met betrekking tot internationale circuits.  Daarnaast is het actieprotocol van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening gepubliceerd.

Wedstrijdverbod

Bovendien geldt een wedstrijdverbod voor alle 752 paarden die in Valencia zijn of waren. Er moeten minimaal twee negatieve rhino-testen per paard getoond kunnen worden voordat ze weer ergens aan deel kunnen nemen.

De FEI heeft met onmiddellijke ingang de internationale wedstrijden in tien Europese landen geannuleerd tot 28 maart “vanwege de snelle evolutie van een zeer agressieve stam van de neurologische vorm van paardenherpesvirus (EHV-1), die is ontstaan in Valencia en heeft al gerelateerde uitbraken veroorzaakt in ten minste drie andere Europese landen.” De beslissing heeft betrekking op alle disciplines van de FEI in Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Italië, Oostenrijk, Polen, Nederland, Duitsland en Slowakije, aldus meldt de instantie in een verklaring.

Kamervragen Vox

De politieke partij Vox heeft inmiddels een verzoek ingediend om minister Planas van Landbouw, Visserij en Voedsel aan de tand te voelen over de maatregelen die zijn ministerie heeft genomen om de verspreiding van het paardenrinopneumonie-virus te voorkomen. Ook wil de partij welke maatregelen worden overwogen om alle getroffenen te helpen.

Wat is Rhinopneumonie?

De virusziekte Rhinopneumonie verschijnt in drie verschillende vormen. Het herpesvirus komt het meeste voor. Hierdoor wordt het paard verkouden, kan koorts krijgen en moet hoesten. Ook bestaat de zogeheten abortusvariant, waardoor veulens dood worden geboren. Daarnaast is er een neurologische vorm. Van besmette paarden raken hun achterbenen verlamd en sommige kunnen helemaal niet meer staan. Deze vorm is de dodelijkste van de drie, maar komst het minst vaak voor.

Dit vind je misschien ook leuk