Hulporganisatie Caritas Spanje ziet enorme toename hulpvraag

door admin
Hulporganisatie Caritas Spanje ziet enorme toename hulpvraag

Uit het verslag van Caritas Spanje blijkt dat het afgelopen jaar een op de drie hulpvragers (33%) voor de eerste keer aanklopte bij Caritas of al langer dan een jaar geen hulp had gezocht.

Enorme toename

Volgens Natalia Peiro van Caritas Spanje  is alleen al in de eerste maanden van de pandemie het aantal hulpvragen in Spanje met 57% toegenomen en in sommige perioden en bepaalde regio’s was zelfs sprake van een verdrievoudiging. 

De mensen staan in de zogenaamde ‘honger rijen’, maar dit is volgens Caritas ‘geen nieuw fenomeen dat de pandemie heeft veroorzaakt. Wel heeft de pandemie de mensen die stelselmatig naar verschillende instellingen komen, een gezicht gegeven. Het verschil is dat er vóór de pandemie geen noodzaak was om buiten in de rij te staan met een afstand van 2 meter.  De behoefte van de gezinnen zijn niet verminderd, maar mensen kunnen in plaats van hulp in natura ook kiezen voor bonnen, dan hoeven zij niet in de rij te staan.

75.000 meer huishoudens zonder inkomen 

Volgens het laatste rapport van Caritas Spanje (met gegevens over februari) maken 258.000 mensen die door Caritas begeleid worden deel uit van een huishouden zonder inkomen, dat zijn er 75.000 meer dan voor het begin van deze crisis. Meer dan 825.000 mensen die door Caritas worden begeleid leven in ernstige armoede (met een inkomen van minder dan 370 euro per maand voor een eenpersoonshuishouden of 776 euro voor huishoudens bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen).

Zo’n 700.000 mensen leven in huishoudens die de kosten van hun huisvesting niet kunnen betalen, hun huis niet behoorlijk kunnen verwarmen of het licht niet kunnen aandoen wanneer dat nodig is.

Nieuwe routes voor Caritas 

Door de crisis die door Covid-19 is ontstaan, moest Caritas de begeleiding aanpassen. De hulporganisatie concentreert zich op  het handhaven van de steun aan gezinnen waarmee zij al werkte, op het begeleiden van gezinnen die voor het eerst komen, en op het aanpassen van werkzaamheden van vrijwilligers en de werknemers.  

Massale steun 

Naast de inzet van de vrijwilligers en het personeel tijdens de pandemie, was ook de ‘massale steun’ die Caritas heeft ontvangen van groot belang, meldde Peira. De 70.666 donaties vertegenwoordigen een waarde van 65 miljoen euro -34,5 miljoen euro is afkomstig van 67.094 particuliere gevers en 30,3 miljoen van in totaal 3.572 bedrijven en instellingen. Van de 65 miljoen die zijn ingezameld, zijn 6,5 miljoen giften in natura. 

Verdeling

Van de totale middelen is 41,1 miljoen euro uitgetrokken voor directe hulp, waardoor voor een aantal gezinnen in een aantal basisbehoeften kon voorzien, zoals voedsel, hygiëne, huisvestingskosten of andere benodigdheden. 991.963 euro ging naar materiaal op het gebied van gezondheid en bescherming; en 1 miljoen euro is aangewend voor de werving van extra personeel voor de projecten die niet meer te beheersen waren.. 

Kinderen

Ook kinderen krijgen steun; er is 3,3 miljoen euro uitgetrokken voor steun aan kinderen, om te voorzien in hun basisbehoeften die zijn ontstaan door de quarantaine; computers, internettoegang of steun voor afstandsonderwijs. 2,4 miljoen euro gaat naar internationale hulpacties. 

Digitale kloof

Over de ‘digitale kloof’ zei Peira dat 52% van de hulpvragende gezinnen zich in een situatie van technologische ‘black-out’ bevindt. In meer dan 60% van de gezinnen heeft minste één minderjarige problemen had om het schooljaar af te maken, door gebrek aan constante internetverbinding . 

Eenzaamheid

Een ander ‘drama’ dat de pandemie aan het licht heeft gebracht, is volgens Peiro de eenzaamheid als gevolg van het opgelegde isolement. Caritas begeleidt nu 11.000 bejaarden in plaats van de 7.000 bejaarden vóór de pandemie. Ook zijn er 13 nieuwe centra en meer dan 1.400 nieuwe plaatsen voor daklozen gecreëerd.

Vrijwilligers

Met de stijgende vraag zag Caritas het aantal vrijwilligers Dat daalde met wel 63%; een groot aantal vrijwilligers is ouder dan 65 jaar en behoort tot de risicogroepen. Wel hebben ruim 6.000 nieuwe vrijwilligers zich aangesloten bij Caritas. 

Einde niet in zicht

De voorzitter van Caritas Spanje, Manuel Breton, heeft zijn ‘dankbaarheid’ betuigd aan de vrijwilligers en de medewerkers, de donateurs, de parochies en de samenleving in haar geheel, hoewel hij waarschuwde dat ‘het einde nog niet in zicht is’ en eiste dat in alle delen van de wereld gevaccineerd moet worden.

Caritas heeft ook haar gevoel van ‘diepe droefheid en verdriet over het verlies van mensenlevens’ door Covid-19 en is ook getroffen door de “verwoestende economische en sociale crisis”. Caritas schat dat armoede en sociale uitsluiting zullen toenemen als gevolg van de pandemie. 

Dit vind je misschien ook leuk