EU tikt Spanje op de vingers voor incoherent reisbeleid

door admin
EU tikt Spanje op de vingers voor incoherent reisbeleid

Zeker nu Duitsland delen van Spanje niet meer als risicogebied aanmerkt, worden vooral op de eilandengroepen in de komende weken veel buitenlandse toeristen verwacht. Omdat er geen inreisverbod geldt vanuit het buitenland, bestaat de mogelijkheid dat er toeristen Spanje in komen die afkomstig zijn uit een gebied met een hogere covid-19-incidentie. 

Coherent reisbeleid 

EU-woordvoerder Christian Wigard onderstreepte dat het risico op verspreiding van het coronavirus bij reizen naar het buitenland niet minder groot is dan bij het reizen binnen de landsgrenzen. Het is naar zijn zeggen dan ook van groot belang dat alle EU-lidstaten samen een coherent beleid voeren als het om nationale en internationale verplaatsingen gaat. 

Al weken lang heerst er onbegrip over het tegenstrijdige reisbeleid van de Spaanse overheid. Toen er een perimetrale lockdown werd aangekondigd voor alle autonome regio’s in de periode rond Pasen, was de verontwaardiging dan ook groot dat buitenlandse toeristen wel welkom zijn in Spanje. De Spaanse regering voert de moeilijk te sluiten grenzen aan als verdediging in deze ongelijke aanpak. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat er niet veel mensen op reis zullen gaan, en dat diegenen die dat wel doen bij aankomst in Spanje een negatief testresultaat moeten overhandigen. 

Vicepresident en minister van Toerisme Iago Negueruela van de Balearen heeft dan ook van de centrale regering geëist dat er voor streng toezicht wordt gezorgd op het coronavrij zijn van alle internationale reizigers die in de komende weken in zijn regio arriveren.

Restricties bepaald door verschillende autoriteiten

De tegenstrijdige reisrestricties zijn het gevolg van de verschillende bestuursniveaus waarop beslissingen over de restricties worden genomen. De autonome regio’s zijn bij machte over de verplaatsingen binnen het eigen territorium te beslissen, terwijl de centrale overheid het laatste woord heeft over het toelaten van reizigers uit het buitenland.

Met uitzondering van een inreisverbod voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en landen buiten de EU, is de regering nog niet tot een drastisch algeheel inreisverbod overgegaan. Reizigers die in Spanje aankomen met het vliegtuig of de boot moeten een negatief PCR-resultaat laten zien, voor alle reizigers per auto geldt deze maatregel niet. 

Dit vind je misschien ook leuk