Semana Santa-effect begint zichtbaar te worden in Spanje

door admin
Semana Santa-effect begint zichtbaar te worden in Spanje

Eerder voorspelden epidemiologen dat de effecten van de Semana Santa (de Paasvakantie voor de Spanjaarden) een week later zichtbaar zouden worden in de cijfers. La Sexta meldde zondag dat in vrijwel alle autonome regio’s van Spanje het effect van de heilige week nu inderdaad te zien is. In Catalonië is het aantal nieuwe besmettingen op zondag 11 april zelfs het dubbele aantal van het aantal besmettingen van zondag 4 april.

Gemiddelde incidentie in Spanje loopt op

De gemiddelde incidentie, het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen, loopt wederom op. Op de website van RTVE.es is te zien dat er op 9 april gemiddeld 182 mensen op de 100.000 inwoners positief zijn getest. Medio maart wist Spanje dit cijfer terug te brengen naar 127, maar is sindsdien weer stijgende.

Profiel opgenomen coronapatiënten veranderd

Niet alleen de oplopende coronacijfers zijn zorgelijk, ook de gemiddelde leeftijd van patiënten die worden opgenomen in ziekenhuizen is opmerkelijk. De leeftijd van deze patiënten is sinds het begin van de pandemie met gemiddeld negentien jaar gedaald.

Leeftijdsverschuiving verschilt per Spaanse regio

Ook op dit vlak verschilt de situatie per autonome regio. In Murcia is de grootste verschuiving van patiënten te zien: In maart 2020 was het overgrote deel van de coronapatiënten in deze regio tussen de 50 en 69 jaar. Een jaar later ligt de situatie heel anders en liggen voornamelijk jongeren tussen de 15 en 29 jaar in het ziekenhuis met corona-gerelateerde klachten.

In Madrid gaat de gemiddelde leeftijd van coronapatiënten van 59 jaar in maart 2020 naar gemiddeld 41 jaar op dit moment. In Extremadura is ook een aanzienlijke daling te zien van patiënten die een jaar geleden gemiddeld 63 jaar waren naar gemiddeld 39 jaar op dit moment.

Wat is de oorzaak van de verschuiving?

Een van de redenen van deze verschuiving in leeftijd is dat Spanje op dit moment een behoorlijke spurt maakt in het vaccineren. Op de website van de Spaanse overheid is te zien dat 15,1 procent van de Spanjaarden al een eerste dosis hebben ontvangen en 6,5 procent al volledig is ingeënt.

Veelal gaat het om ouderen die zijn gevaccineerd en om die reden minder vaak in het ziekenhuis belanden dan voorheen. De mensen die momenteel met het virus besmet raken zijn een stuk jonger. Een deel van hen moet met klachten worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Dit vind je misschien ook leuk