Weerstand tegen AstraZeneca in Spanje groeit terwijl virusincidentie stijgt

door admin
Weerstand tegen AstraZeneca in Spanje groeit terwijl virusincidentie stijgt

Volgens de regioregering in Madrid is 63 procent van de mensen die een afspraak hadden om het vaccin te ontvangen niet op komen dagen. Volgens El País beweerde de regionale gezondheidsminister Antonio Zapatero op vrijdag dat van de 29.000 afspraken voor het toedienen van het AstraZeneca vaccin in het Zendal Ziekenhuis en in het Wanda Metropolitano voetbalstadion slechts een derde (10.800 mensen) zijn op komen dagen. Een week eerder waren de gemiste afspraken slechts 3 procent van het totaal. 

In Andalusië melden gezondheidsautoriteiten een daling van 20 procent in de opkomst voor dit vaccin. Castilla-La Mancha gaf  een daling aan van 15,5 procent. Volgens Anadolu Agency werd er in andere regio’s geen significante daling in de opkomst van mensen voor het AstraZeneca-vaccin gerapporteerd. 

Grootste aantal vaccinaties

Ondanks de weerstand werden op woensdag en donderdag vorige week de grootste aantallen vaccins tot nu toe toegediend in Spanje. Het ging om ruim 450.000 en 420.000 vaccinaties op deze dagen. Bij 80 procent hiervan ging het om het Pfizer-vaccin. 

Voordelen groter dan de risico’s

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA bevestigde “zeer zeldzame” bloedproppen als mogelijke bijwerking van het AstraZeneca vaccin. Hierbij werd echter benadrukt dat het risico op deze bijwerking zo klein is dat de voordelen van het vaccin deze risico’s overstijgen. Daarom zou de toediening van deze vaccins voortgezet moeten worden. Andere geneesmiddelenbureau’s in de EU, zoals de MHRA in het Verenigd Koninkrijk, kwamen tot dezelfde conclusie en bevelen aan dat mensen van jonger dan 30 jaar een ander vaccin toegediend dienen te krijgen. 

Voglens The Scientist, zegt de EMA dat het risico van bloedproppen 1 op elke 100.000 gevaccineerden is. Britse autoriteiten komen echter met 1 op elke 250.000 en zeggen dat het risico per leeftijdsgroep varieert. 

Report of findings

Gebaseerd op het bovenstaande is het risico op overlijden aan de gevolgen van Covid-19 veel hoger dan op het krijgen van bloedproppen of trombose als gevolg van de vaccinatie. De EMA heeft een rapport samengesteld met deze vindingen. Het voorziet in advies voor mensen die het vaccin al toegediend hebben gekregen en symptomen ontwikkelen zoals omschreven in het rapport van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. 

Dit vind je misschien ook leuk