Madrid legt stedelijk bos aan om klimaatverandering tegen te gaan

door admin
Madrid legt stedelijk bos aan om klimaatverandering tegen te gaan

“We willen de luchtkwaliteit in de hele stad verbeteren”, zegt Mariano Fuentes, raadslid voor milieu en stedelijke ontwikkeling in Madrid. “Om het ‘hitte-eiland’-effect dat zich in de stad voordoet te bestrijden, om de uitstoot van broeikasgassen die door de stad wordt gegenereerd op te vangen en om alle groenzones met bomen die al in en rond de stad bestaan, met elkaar te verbinden.”

Woud van inheemse bomen

Voor het project zal ook gebruik gemaakt worden van braakliggende terreinen tussen wegen en gebouwen om 175.000 ton CO2 per jaar te helpen absorberen. Als het klaar is, zal de ‘groene muur’ van Madrid een woud zijn van inheemse bomen die niet alleen CO2 kunnen absorberen, maar ook de warmte die wordt gegenereerd door menselijke activiteit. De temperaturen onder de schaduw van deze bomen zijn 2 graden lager dan in de rest van de stad.

Het stadsbos van Madrid maakt deel uit van een 360-gradenbenadering die erop gericht is steden milieuvriendelijker te maken, door ook meer te doen dan alleen het beperken van het gebruik van privéauto’s in stedelijke centra, zei Fuentes. Het stedelijk bos zal de beschermde natuurgebieden van El Pardo, in het noorden van de stad, verbinden met de benedenloop van de rivieren Manzanares en Jarama, in het zuidoosten. Het project beslaat 14.200 hectare en voorziet in de aanplant van maximaal 450.000 bomen van inheemse soorten.

Burgers betrokken bij nieuwe groene cultuur

“Het moet een wereldwijde strategie zijn”, voegde Fuentes eraan toe. “Het gaat niet alleen om auto’s, maar ook om een ​​voetgangersstrategie, het creëren van milieucorridors in elk district… en vooral… om de burgers te betrekken bij deze nieuwe groene cultuur. Het is essentieel dat elke stad de toekomst in de beste omstandigheden tegemoet gaat.”
Nu woestijnvorming Zuid-Europa bereikt, wil de gemeente Madrid het stadsbos inzetten als zowel een mitigatie- als een aanpassingsmaatregel voor klimaatverandering.

Zo min mogelijk onderhoud nodig

Volgens architect en stadsadviseur Daniel González gaat het niet om een ‘park’ omdat er inheemse bomen en planten worden gebruikt, die zo min mogelijk onderhoud en irrigatie nodig hebben. “Uiteindelijk moet zo’n grote infrastructuur met een minimale inspanning worden behouden, want dat komt de duurzaamheid ten goede.”

Steden als oorzaak en oplossing van klimaatproblemen

Steden over de hele wereld verbruiken tweederde van de wereldwijde energievoorziening en genereren driekwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Zij zullen het meest worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering, maar vormen ook een essentieel onderdeel van de oplossing. Daarom zijn veel steden al begonnen met maatregelen voor een duurzame transformatie zoals het beperken van het verkeer tot het promoten van fietsen en het openbaar vervoer. Er worden meer bomen geplant of men zoekt naar duurzame energiebronnen. 

Het zal nog 12 jaar duren voordat het stadsbos klaar is, maar de machine is al in beweging. De eerste boom werd op 9 december geplant in Campo de las Naciones en net voor Kerst werden de winnaars van de ideeënwedstrijd uitgeschreven door de gemeenteraad.

Dit vind je misschien ook leuk