Vrijspraak voor 23-jarige Spanjaard na zeven keer overtreden lockdownregels

door admin
Vrijspraak voor 23-jarige Spanjaard na zeven keer overtreden lockdownregels

De man werd ervan beschuldigd dat hij zich tijdens de eerste Staat van Alarm zeven keer niet aan de lockdownverplichting heeft gehouden. Het Constitutionele Hof heeft de eerste alarmtoestand in Spanje ongrondwettelijk verklaard, en dat was voor het Openbaar Ministerie reden om de aanklacht voor de ongehoorzaamheid in te trekken.

Het vonnis, dat aan het einde van het proces afgelopen dinsdag ‘in voce’ werd uitgesproken, kwam tot stand na de intrekking van de aanklacht door het Openbaar Ministerie.

Bewust 

In de voorlopige aanklacht, die de Spaanse nieuwssite Europa Press heeft ingezien, stond het volgende vermeld: ‘Met kennis van de beperkingen van de bewegingsvrijheid in Spanje’ die zijn ingesteld om de verspreiding van de Covid-19-pandemie tegen te gaan, is de man ‘met duidelijke veronachtzaming van dit regelgevende bevel en met de wil om het te overtreden, overgegaan tot het negeren van de lockdownverplichting’.

‘Hij zou de overtreding zeven keer hebben begaan en voldeed niet aan de uitzonderlijke omstandigheden die verkeer op de openbare weg toestonden’, vervolgde de officier van justitie. Daarom is de man verschillende keren aangehouden door de plaatselijke politie van Loja en de Guardia Civil. Hij heeft wee dagen vastgezeten, waarvoor hij nu via de Subdelegación del Gobierno om schadeloosstelling zal verzoeken.

Verzoek om vrijspraak

De advocaat van de verdediging, Félix Fernández, legde aan Europa Press uit dat het verzoek om vrijspraak, waaraan het Openbaar Ministerie uiteindelijk gehoor heeft gegeven, was gebaseerd op het feit dat de eerste alarmtoestand door het Constitutionele Hof ongrondwettelijk was verklaard. Door het opheffen van de regel die ‘de onmogelijkheid van beweging en verkeer’ voorschreef, worden de sancties die daaruit konden worden afgeleid ‘nietig’, zodat ‘er geen misdrijf van ongehoorzaamheid kan bestaan’.

Precedentwerking

Fernández, wees erop dat dit soort uitspraken zou kunnen leiden tot meer vorderingen in verband met de niet-naleving van de lockdown, die was afgekondigd tijdens de eerste alarmtoestand. Hij benoemde dat hij in de stad Granada in de afgelopen maanden ook een soortgelijke zaak heeft verdedigd. Die zaak is niet voor de rechter gekomen.

Dit vind je misschien ook leuk