Royale meerderheid van de Spanjaarden is positief over derde prik

door admin
Royale meerderheid van de Spanjaarden is positief over derde prik

Dit blijkt uit het laatste COSMO-Spain-onderzoek van de WHO, dat uitgevoerd wordt door het Instituto de Salud Carlos III. Dit onderzoek, dat sinds mei 2020 iedere twee maanden gehouden wordt, brengt de kennis en perceptie van de bevolking over de risico’s van de pandemie in beeld.  

Uit de resultaten van de achtste editie van het onderzoek kan worden opgemaakt dat de Spanjaarden een groeiend vertrouwen hebben in de vaccinaties, dat de zorgen over covid-19 verder zijn afgenomen en dat de huidige ontwikkeling van de pandemie als positief wordt ervaren. 

Niet meer bang voor besmetting

Uit het onderzoek blijkt dat Spanjaarden steeds minder vaak naar informatie zoeken en een groeiend vertrouwen hebben in de wetenschap. Zowel de kans om besmet te raken als om na besmetting ernstig ziek te worden wordt nu lager ingeschat dan twee maanden geleden. Nog maar 17 procent van de ondervraagden acht de kans groot om besmet te raken en nog maar 24 procent denkt dat covid-19 ernstige symptomen zal geven. 

Geen rem meer op sociale ontmoetingen 

Op de vraag waar de kans het grootst is om besmet te worden, antwoorden de meesten dat dit in veel bezochte binnenruimten is, in het openbaar vervoer of bij sociale ontmoetingen met vrienden of familie. 32 procent van de ondervraagden geeft aan dat het makkelijk is om een besmetting te voorkomen (versus 27 procent in het vorige onderzoek). De preventieve maatregelen worden over het algemeen nog nageleefd (mondkapje, handen wassen, ventilatie). Waar echter steeds minder op wordt gelet is het beperken van sociale ontmoetingen en het desinfecteren van oppervlakten. 

Als reden om zich te laten vaccineren wordt nog steeds het vaakst de bescherming van de eigen en andermans gezondheid genoemd. Het percentage dat aangeeft zich te laten vaccineren om weer met familie en vrienden samen te kunnen zijn is in het laatste onderzoek gestegen van 43 naar 49 procent. 

Geen vaccinatie vanwege mogelijke risico’s

Net als in het vorige onderzoek geeft 5 procent van de ondervraagden aan zich niet te willen laten vaccineren. Een kleiner percentage van hen geeft nu als reden het gebrek aan informatie aan (31 versus 40 procent). Ook het percentage dat aangeeft nog even te willen wachten is afgenomen van 37 naar 33 procent. Het percentage dat vaccinatie als een gezondheidsrisico ziet is juist toegenomen van 45 naar 51 procent. Ook vinden nu meer ongevaccineerden het vaccin niet effectief (van 27 naar 36 procent). 

Bijna een kwart is er financieel op achteruitgegaan

Aan dit laatste onderzoek deden 1042 inwoners van Spanje mee boven de 18 jaar. 34 procent van de respondenten is tussen de 45 en 60 jaar. 32 procent van hen heeft een universitaire studie afgerond en 54 procent neemt actief deel aan het arbeidsproces. Van deze 54 procent gaf 47 procent aan fysiek naar het werk te gaan waar een gemiddeld risico op besmetting met het coronavirus bestaat. 22 procent van alle ondervraagden gaf aan dat hun financiële situatie in de afgelopen drie maanden verslechterd is. 

Dit vind je misschien ook leuk