Spaans coronacrisiscentrum adviseert beperkingen met de feestdagen

door admin
Spaans coronacrisiscentrum adviseert beperkingen met de feestdagen

Dat adviseert het Centrum voor de Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties (CCAES) in de zesde update van het document waarin het het risico van Sars-CoV-2-varianten beoordeelt. Hier stelt het dat “het risico van nieuwe omicron-introducties in Spanje wordt als zeer hoog beschouwd en dat van verspreiding, hoog”.

“De impact kan groot zijn als het zich wijd verspreidt onder de bevolking, die afhankelijk zal zijn van zowel de bevestiging van verhoogde overdraagbaarheid als de kenmerken die het vertoont met betrekking tot immuunontsnapping”, geeft het document aan.

Update omicron variant in Spanje

De CCAES voegt toe dat “Vanwege de huidige epidemiologische context en de onzekerheden die verband houden met de omicron-variant, evenals een mogelijke afname van de vaccineffectiviteit in de tijd, wordt aanbevolen om de percentages van de vaccindekking en de toediening van boosterdoses in de doelpopulaties te blijven verhogen”. Tot slot roept het centrum nadrukkelijk op tot “handhaving en nadruk op de naleving van niet-farmacologische controlemaatregelen.”

Neem extreme voorzorgsmaatregelen met reizen

Het document geeft aan dat preventieve maatregelen ook het juiste gebruik van een masker, interpersoonlijke afstand, voldoende ventilatie in gesloten ruimtes en handhygiëne omvatten. Met betrekking tot reizen vraagt CCAES ze om extreme voorzorgsmaatregelen te nemen en aanvullende maatregelen uit te voeren, zoals tests bij aankomst in Spanje, evenals quarantaine, voor mensen uit Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe of enig ander land waar het is aangetoond of een hoge prevalentie van ommicron waarschijnlijk is.

De CCAES wees bovendien op de noodzaak om de circulatie van de varianten met de grootste impact vroegtijdig te blijven detecteren, om het netwerk van laboratoria met sequencing-capaciteit in stand te houden.

WHO: ‘Alle maatregelen moeten proportioneel zijn’

Aan de andere kant heeft de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen dat mensen die het meest kwetsbaar zijn voor COVID-19, waaronder mensen ouder dan 60 jaar of mensen met gezondheidsproblemen, hun geplande reizen uitstellen. Bovendien heeft de organisatie gewaarschuwd dat totale reisverboden, zoals die voor mensen uit zuidelijk Afrika, de verspreiding van de omicron niet zullen voorkomen. Integendeel, deze schrikken juist landen af die nieuwe varianten  detecteren om daarover te informeren. 

De WHO beveelt in plaats daarvan aan maatregelen te nemen zoals het testen van passagiers voor hun vertrek en bij aankomst op de bestemming, de toepassing van quarantaine en andere maatregelen die “moeten worden besloten door middel van een strikte risicoanalyse”. Alle maatregelen “moeten in verhouding staan ​​tot de risico’s, beperkt in de tijd en toegepast worden met respect voor de waardigheid, mensenrechten en fundamentele vrijheden van reizigers”, benadrukte de organisatie.

Dit vind je misschien ook leuk