Transportsector in Spanje waarborgt continuïteit ondanks omikron

door admin
Transportsector in Spanje waarborgt continuïteit ondanks omikron

Omdat de nieuwe virusvariant nog besmettelijker is dan de deltavariant is veel cabinepersoneel positief getest of verblijft in quarantaine. Vooralsnog hebben de Spaanse vliegmaatschappijen geen vluchten hoeven annuleren en kampt ook Renfe niet met ernstig personeelstekort. Toch is er al een preventieplan opgesteld waarmee wordt voorkomen dat de dienstregeling in gevaar komt, in een periode dat het aantal reizigers juist toeneemt. 

Vrijwilligers en 24-uurs beschikbaarheid

De transportsector voorziet een piek in het aantal coronabesmettingen in de eerste twee weken van januari. Precies in die weken keren mensen terug van hun vakantieverblijf of bezoek aan familie of vrienden. Het tekort aan personeel wil de luchtvaartsector compenseren met de inzet van vrijwilligers en een 24-uurs oproepdienst. 

De Spaanse luchtvaartnavigatiemanager Enaire heeft een 24-uurs risicobeheerplan geactiveerd tussen de verschillende centrale en regionale centra. Hiermee moet ‘de service te allen tijde gegarandeerd zijn in de controlecentra en controletorens van de luchthavens, alsook de coördinatie met de luchtvaartmaatschappijen en vliegveldbeheerder Aena’. Ook is met de Nationale Autoriteit voor Supervisie (AESA) overleg geweest over maatregelen die een storing van de dienstregeling moeten voorkomen als zich een grote uitbraak voordoet onder de luchtverkeersleiding en technisch onderhoudspersoneel. 

Luchtvaartmaatschappijen

Ook de luchtvaartmaatschappijen houden de situatie nauwlettend in de gaten en werken eveneens met 24-uurs oproepdiensten. Dat houdt in dat zij continue beschikken over voldoende personeel dat op ieder gewenst moment kan worden ingezet. Met dit systeem zijn tot nu toe nog alle geplande vluchten van de Spaanse luchtvaartmaatschappijen uitgevoerd. Luchtvaartmaatschappij Vueling heeft als eerste laten weten dat hun piloten vrijwillig afstand doen van hun vrije dagen om de continuïteit te waarborgen in de maanden december en januari.

Renfe

Ook Renfre bereid zich voor op de mogelijke gevolgen van de zesde coronagolf. Tot nu toe hebben de ziekmeldingen niet geleid tot verstoring van de dienstregeling van de AVE, AVLO-treinen en overig lange-afstandstrajecten. De spoorwegmaatschappij houdt in real time bij hoeveel ziekmeldingen zich in welke regio’s voordoen. Op het moment dat ergens een personeelstekort dreigt, wordt direct actie genomen in de personele organisatie zodat de gevolgen voor reizigers minimaal zullen blijven, zo berichtten interne bronnen aan El País. 

Dit vind je misschien ook leuk