Vervuilde Mar Menor schrikt toeristen af en beïnvloedt prijzen

door admin
Vervuilde Mar Menor schrikt toeristen af en beïnvloedt prijzen

Mar Menor was ooit dé toeristische trekpleister van de regio Murcia, in het zuidoosten van Spanje aan de Middellandse Zee. De binnenzee was vanwege het transparante water van aangename temperatuur, erg aantrekkelijk voor gezinnen om er vakantie te vieren. De afgelopen decennia is er dan ook een bloeiende toeristische sector ontstaan. 

De kentering trad een aantal jaren geleden in. Niet alleen de toeristische sector in het gebied groeide flink. Ook de landbouwsector breidde behoorlijk uit. Deze uitbreiding vertaalde zich in een toenemend aantal lozingen van vervuild water in de Mar Menor en meer illegale onttrekking van water voor landbouwdoeleinden. Ook komen de veelgebruikte pesticiden na regenbuien via afwateringskanalen steevast in de binnenzee terecht. Dit proces veroorzaakte een zuurstoftekort in het water, waardoor vissen en andere zeedieren stierven. Ook vormde zich een ongebreidelde algengroei, waardoor het water er steeds troebeler uit ging zien. 

Vervuiling Mar Menor beïnvloedt prijzen

Een studie van de Polytechnische Universiteit van Cartagena (UPCT) heeft nu aangetoond dat de hoge mate van vervuiling in de Mar Menor (Murcia) een directe en negatieve invloed heeft op de prijs van accommodatie in het gebied. Volgens het proefschrift van Ricardo Teruel verlaagt elke milligram chlorofyl per m3 water aanwezig in de Mar Menor, de prijs per nacht van accommodaties die op platforms zoals Airbnb worden geadverteerd, met bijna één euro (95 cent).

 

“De resultaten laten zien hoe aanbiedingen in de buurt van sterk vervuilde punten een grotere impact hebben op hun prijs”, verklaarde de directeur van het doctoraatsonderzoek, María Luz Maté, professor aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen van de UPCT, aan de krant Diario de Ibiza.

Negatieve reacties op het sociale netwerk Twitter verlaagden de prijzen van hotels, appartementen en vakantiehuizen tussen de 1,72 en 1,84 euro per nacht in 2017, 2018 en 2019.

Uitgesproken prijseffect

“Dit prijseffect is nog meer uitgesproken in de accommodaties die niet in La Manga de Mar Menor liggen, waar de mogelijkheid bestaat om in de Middellandse Zee te zwemmen”, legt de promovendus uit in een persbericht. Hierin staat beschreven hoe Teruel de Centinela 3-satelliet van de European Space Agency inzet om de ruimtelijke en geografische evolutie van de vervuilingsniveaus te vergelijken met de prijs van aanbiedingen op de populaire accommodatiewebsite Airbnb.

Duurzame strategieën ontwikkelen belangrijk

Het onderzoek analyseert ook de ecologische beheerstrategieën van hotels in Barcelona. De conclusie luidt dat specialisatie door middel van duurzaamheidsinitiatieven bijdraagt ​​aan betere resultaten van deze ecohotels. Het stelt hen namelijk in staat zich te onderscheiden van de concurrentie.

“Het niet ontwikkelen van duurzame strategieën in het Mar Menor-gebied betekent het verspillen van deze concurrentievoordelen”, besluit Teruel.

Dit vind je misschien ook leuk