Transportstaking leidt ook tot crisis bij tankstations

door admin
Transportstaking leidt ook tot crisis bij tankstations

De waarschuwing komt van de Nationale Vereniging van Automatische Tankstations (AESAE) in de krant La Vanguardia. Woensdag is al de tiende dag van de staking voor onbepalde tijd voor vervoerders die om verbetering van arbeidsomstandigheden vragen en demonstreren tegen de stijging van de brandstofprijzen. De effecten van duizenden vrachtwagenchauffeurs die hun werk hebben neergelegd, beginnen overal merkbaar te worden. 

Tot nu toe was de voedingssector een van de zwaarst getroffen. Op groothandelsmarkten worden minder producten afgeleverd en in supermarkten staan consumenten steeds vaker voor lege schappen. Vooral aan verse producten zoals groenten, fruit en vis, maaro ook zuivelproducten is gebrek. Nu komt er een nieuwe sector bij de crisis: die van tankstations.

Gebieden van Spanje met de meeste problemen

De vereniging verduidelijkt dat de situatie per regio behoorlijk kan verschillen. Op dit moment bestaan de grootste zorgen over de regio’s Andalusië, Murcia en Valencia. AESAE voegde echter toe dat als het zo doorgaat in heel Spanje sprake gaat zijn van “een ongekende crisis”. 

“Grote moeilijkheden”

Het bedrijf Plenoil, dat tientallen geautomatiseerde tankstations in Spanje land beheert, hekelt “de grote moeilijkheden” die het de afgelopen dagen ondervindt om normaal te tanken bij sommige van zijn tankstations.

Dicht vanwege brandstoftekorten

Volgens een verklaring van het bedrijf moest het zondag zelfs enkele van zjin bevoorradingspunten in Avilés, Ciudad Real, Albacete en de regio Murcia “tijdelijk sluiten” vanwege brandstoftekorten. Plenoil verklaarde daarbij “alle middelen die ze tot hun beschikking hebben” te zullen gebruiken “om de bevoorrading van deze tankstations in de kortst mogelijke tijd te herstellen”.

Hoe zit het met traditionele tankstations?

Deze situatie van tekorten is echter niet bij alle typen tankstations hetzelfde. De traditionele benzinestations (met personeel) hebben dinsdag nog verzekerd dat ze geen bevoorradingsproblemen hebben. Op basis daarvan riepen ze consumenten op tot “rust en kalmte”.

De Spaanse Confederatie van Ondernemers van Tankstations (CEES) heeft persagentschap EFE verzekerd dat hun staions normaal brandstof ontvangen. Repsol zegt hen tot nu toe geen problemen te hebben met de brandstofvoorziening.

“We hebben deze problemen niet omdat we al heel lang in de sector zijn. In het verleden hebben we met soortgelijke situaties te maken gehad. Op basis daarvan hebben we ons huiswerk gedaan door met onze leveranciers, de administratie en de politie te praten over het garanderen van de levering van brandstoffen”. Bij CEES voegen ze toe de situatie bij automatische tankstations te betreuren.

BP: “situatie in verkeer” kan leiden tot tekorten

Bronnen bij BP leggen uit dat hun vervoerders “100% werken”. De staking beïnvloedt echter wel de situatie in het verkeer. Blokkades of langzaam rijdende konvooien kunnen tot een gebrek aan bevoorrading leiden in sommige verkooppunten van BP in heel Spanje. Dit kan de komende dagen aanhouden of zelfs verslechteren, omdat niemand weet hoelang de staking nog zal duren.

AESAE begrijpt de staking wel

AESAE stelt dat “in de context van de inflatie die wordt ervaren, met prijzen die dag na dag historische maximum verslaan, “het vooral de zelfstandigen, kleine ondernemers en de eindverbruiker schaadt”.

De vereniging van onbemande tankstations wijst er ook op dat “sinds de energiecrisis begon, de vraag naar onze stations met 20% is gestegen. Mede dankzij het feit dat onze partners hun winstmarge hebben opgegeven, zodat de effecten van deze stijgingen geminimaliseerd bleven voor de consumenten”.

Oplossing nodig

​​AESAE vraagt de betrokken partijen om een ​​”onmiddellijke” oplossing voor het conflict te zoeken. Elke dag die voorbijgaat, benadeelt de burger meer.

Over het algemeen bieden onbemande tankstations en die van grote supermarktketens de goedkoopste prijzen. Volgens de OCU zijn Repsol, Cepsa of BP de duurste. De goedkoopste brandstof is te krijgen bij  GasExpress, Petroprix, BonÀrea, GMOil, Alcampo of E Leclerc.

Mogelijk verwoestende gevolgen voor Spaanse bevolking

De regering heeft al aangekondigd op 29 maart de prijs van benzine, elektriciteit en gas te verlagen om de kosten voor de Spanjaarden te verlagen. Desondanks raadt AESAE Madrid aan niet zolang te wachten. “Omdat wachten tot de einde van de maand verwoestende gevolgen kan hebben voor de Spaanse bevolking.”

Dit vind je misschien ook leuk