679 mensen in Spanje overleden door uitzonderlijke hittegolf

door admin
679 mensen in Spanje overleden door uitzonderlijke hittegolf

De afgelopen negen dagen is het in Spanje gemiddeld tussen de 39 en 45 graden geweest. Met de ‘temperatuurdip’ op woensdag eindigt de hittegolf vooralsnog alleen in theorie, want hoewel de temperaturen vandaag licht dalen (slechts 2 tot 6 graden lager dan de afgelopen periode), worden donderdag opnieuw hoge temperaturen voorspeld rond en boven de 40 graden in een groot deel van het land.

Hittegolf juli 2022 in top 3 meest extreme hittegolven Spanje

Hoewel de Spaanse krant El País spreekt van een afscheid van de tweede hittegolf van 2022, is de Spaanse weerdienst, het Aemet, er nog niet uit of het twee aparte hittegolven worden of dat de huidige hittegolf nóg langer zal duren. Volgens het Aemet behoort de afgelopen tweede hittegolf van dit jaar qua omvang, duur en intensiteit tot de top 3 meest extreme hittegolven sinds het begin van de metingen in 1976.

679 sterfgevallen in eerste week hittegolf

Dat de extreme hitte de afgelopen twee weken heeft gezorgd voor slachtoffers, is niet onopgemerkt gebleven. Het gezondheidsinstituut Carlos III, dat valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, heeft in de eerste periode van de huidige hittegolf, van 10 t/m 17 juli, maar liefst 679 sterfgevallen gemeld die toe te schrijven zijn aan de hoge temperaturen.

Van de 679 mensen die de hitte fataal is geworden, zijn er zo’n 430 mensen ouder dan 85 jaar, 159 mensen tussen de 75 en 84 jaar en 58 mensen tussen de 65 en 74 jaar. De andere sterfgevallen zijn vermoedelijk jonger dan 65 jaar, waaronder schoonmaker José Antonio González die overleed nadat hij urenlang buiten aan het werk was geweest bij een temperatuur van bijna 40 graden in polyester werkkleding en op winterlaarzen.

Eerste hittegolf van 2022 zorgde voor ruim 800 sterfgevallen

De eerste hittegolf die dit jaar in Spanje werd vastgesteld vond plaats op 11 juni en duurde acht dagen. Deze hittegolf bleek de vroegste hittegolf in Spanje sinds 1981. Volgens instituut Carlos III vielen er in deze maand 829 sterfgevallen als gevolg van de hitte.

Uitdroging en de combinatie van de hitte met chronische ziektes zijn enkele factoren die de gezondheidstoestand van mensen in snel tempo kunnen verergeren. Hierdoor kan de hitte uiteindelijk fataal worden. Gezondheidsautoriteiten benadrukken nogmaals voldoende te drinken en zo lang mogelijk koele en schaduwrijke plekken op te zoeken of plekken waar airco aanwezig is.

Dit vind je misschien ook leuk