Grote demonstratie tegen het verdwijnen van Spaanse stranden

door admin
Grote demonstratie tegen het verdwijnen van Spaanse stranden

Via 32 verenigingen van stranden en kustgemeenten in de regio Valencia, Murcia en de provincie Almería roepen zij de autoriteiten op de stranden te herstellen en de kustwet ingrijpend te veranderen. Op zaterdag 6 augustus wordt daartoe een grote demonstratie op de stranden georganiseerd. Men hoopt voldoende mensen bijeen te krijgen om de stranden te vullen. Onder de slogan “Wij zijn Mediterrania, voor de regeneratie van de stranden” worden twee petities overhandigd aan het ministerie van Ecologische Transitie. 

Het probleem van erosie aan de kust

De bedoeling is dat de woordvoerders van Mediterranea een verklaring voorlezen met daarin vragen aan de minister van Ecologische Transitie. Het doel is een dialoog op gang te brengen over het probleem van erosie. Aan die dialoog moet de regering en het maatschappelijk middenveld deelnemen. SAmen moeten ze een verandering mogelijk maken in de planning van de bescherming van de kust en de regeneratie ervan. Ook moeten degenen die de gedeeltelijke oorzaak zijn van die erosie hun verantwoordelijkheden nemen. 

Oorzaken van kusterosie aan Spaanse stranden?

“Duizenden jaren lang is het zand aan de kust stabiel gebleven tot de massale aanleg van havens en stuwdammen in rivieren”, legt Mediterranea uit. “Infrastructuren die zijn ontworpen voor het algemeen welzijn en die welvaart genereren. Bij het uitvoeren van hun activiteiten houden ze echter miljarden kubieke meters zand vast in hun golfbrekers en stuwdammen. Zand dat vroeger op onze stranden terecht kwam en deze stabiel hielden zonder erosie”.

Klimaatverandering als nieuwe factor

De groep wijst erop dat we niet mogen vergeten dat klimaatverandering een nieuwe factor is waarmee rekening gehouden moet worden. Volgens schatting van de VN-experts zal deze de effecten van erosie op de kust naar verwachting alleen maar vergroten. 

Verantwoordelijkheid

De huidige en vorige regeringen worden ervan beschuldigd dat ze “nooit” medeverantwoordelijkheid hebben geëist van de havens en stuwdammen voor de schade die het vasthouden van sedimenten bij het uitvoeren van hun activiteiten veroorzaakt.

De mariene en terrestrische ecosystemen zijn kunstmatig beschadigd. Hierdoor overspoelt de zee steeds vaker oncontroleerbaar de stranden, duinruggen, kustplaatsen en zoutmeren. “Als we nu niets doen, zijn we straks de waarden en identiteit als kustvolks kwijt”. De zee confisqueert eigendommen en land zonder dat die worden gecompenseerd.

Niet meer de andere kant opkijken

Het probleem moet worden aangepakt in plaats van dat autoriteiten stelselmatig de andere kant op kijken. Het voorstel is dat het maatschappelijk middenveld deelneemt aan de besluitvorming middels een verstandige dialoog met de regering. Bovendien moet de kustwet ingrijpend gewijzigd worden. Dat is ook reeds voorgesteld door het Europees Parlement en de Raad van State. 

Dit vind je misschien ook leuk