Tien graden warmer dan normaal in augustus in Spanje tot dinsdag

door admin
Tien graden warmer dan normaal in augustus in Spanje tot dinsdag

Na een korte pauze is het mogelijk dat in de tweede helft van volgende week de thermometers opnieuw tot ongebruikelijke hoogte stijgen. Het Spaanse meteorologische agentschap AEMET voorspelt “ongewoon hoge temperaturen voor de tijd van het jaar” de komende dagen. Die houden “ten minste tot half augustus” aan in het grootste deel van het noordelijke en centrale schiereiland, de Middellandse Zeekust en de Balearen. Vooral in “het uiterste zuiden van het schiereiland blijft de hitte sterk”, aldus AEMET woordvoerder Rubén del Campo.

Ondergedompeld in de derde hittegolf

Del Campo wees erop dat volgens de waargenomen temperatuurregistraties en de voorspellingen, we zouden worden ondergedompeld in de derde hittegolf van de zomer, die plaatsvindt tussen de afgelopen dagen tot 5 of 6 augustus. We kunnen volgens de meteoroloog spreken van een episode van “sterke hitte” omdat de “strikte drempels van intensiteit, verlenging en duur” zijn overschreden.

Op woensdag hebben 30 meetstations van AEMET in Spanje het maximum van 40 graden bereikt of overschreden. In Xátiva (Valencia) werd het het heetst met 42,9 graden, gevolgd door Cordoba-stad waar het 42,2 graden werd.

In San Bartolomé de Tirajana werd het overdag 41 graden en daalde het kwik in de ochtend niet tot onder de 31 graden. De nachten waren op het schiereiland eveneens verzengend met 25,9 graden in Almería en 25,2 graden op het vliegveld van Barcelona, evenals op de Balearen, de Valle del Ebro en punten in het midden van het land.

Woensdag waren er ook zware stormen in de noordelijke helft van het land. In Canfranc, in de Aragonese Pyreneeën, viel 10 liter neerslag per vierkante meter in slechts tien minuten.

Tussen 3 en 10 graden hoger dan normaal

De komende dagen blijft het warm, tussen de 5 en 10 graden hoger dan normaal voor die tijd in het noorden en 3 tot 5 graden hoger in de meeste andere gebieden. Vanaf donderdag zullen de temperaturen in het bovenste derde deel van het land gaan dalen. In de rest van het land blijven ze hoog.

Volgens de Aemet zal in het weekend en tot dinsdag van volgende week de maximumtemperatuur van 35 of 36 graden worden overschreden op het noordelijke plateau, het centrale gebied, de zuidelijke helft, het binnenland van de Middellandse Zee en de Balearen.

Die dagen wordt het om en nabij 38 tot 40 graden in de valleien van de Taag, Guadiana en Guadalquivir, en aan de Middellandse Zeekust zullen Barcelona, ​​​​Valencia of Alicante midden op de dag rond de 33 of 35 graden zijn, terwijl ze ’s nachts zullen niet onder de 20 graden zullen dalen. Hetzelfde geldt voor het noordoosten en de Balearen, centrale en zuidelijke gebieden.

Droge onweersbuien en extreem brandgevaar

Tijdens het laatste deel van deze week en het begin van de volgende zal de lucht over het algemeen lichtbewolkt of helder zijn, terwijl de middagstormen in de noordelijke helft van het schiereiland aanhouden en gepaard kunnen gaan met harde wind en hagel.

Op sommige plaatsen kunnen zich droge stormen ontwikkelen – onweersbuien met zeer weinig of geen neerslag met sterke bliksemvorming en soms sterke windstoten. Volgens AEMET vormen deze “een natuurlijke oorzaak van bosbranden” vormen. Daarom is het risico op bosbranden in het grootste deel van het binnenland van het schiereiland “zeer hoog of extreem”.

Canarische Eilanden

Ondertussen blijft het op de Canarische Eilanden de rest van de week en de eerste dagen van de volgende dagen heet, met vroege ochtenden boven de 25 graden en overdag meer dan 36 of 38 graden midden op Gran Canaria en dagwaarden boven de 32 graden in het zuiden van de eilanden.

Dit vind je misschien ook leuk