Spanje herdenkt een van grootste vliegtuigrampen uit de geschiedenis

door admin
Spanje herdenkt een van grootste vliegtuigrampen uit de geschiedenis

Dit ongeluk gaat de boeken in als een van de grootste vliegtuigrampen van de geschiedenis van Spanje. Op woensdagmiddag 20 augustus 2008 vertrok het vliegtuig aan het begin van de middag vanaf de luchthaven Madrid-Barajas met Las Palmas (Canarische eilanden) als bestemming. Vlak na 13.00 uur moest de piloot het opstijgen afbreken en terugkeren naar de terminal vanwege een technisch mankement. Na een uur mocht de piloot nog een poging doen.

Vliegtuig brak tijdens opstijgen

Tijdens de tweede startpoging ging het mis. Het vliegtuig brak om 14.24 uur tijdens het opstijgen in stukken en het brandde nagenoeg volledig uit. Later bleek uit onderzoek dat het vliegtuig de verkeerde configuratie had. Het systeem dat hiervoor moest waarschuwen, werkte echter niet met alle gevolgen van dien.

Keerpunt in geschiedenis luchtvaart Spanje

Uiteindelijk werden er 154 dodelijke slachtoffers en 18 gewonden geteld. Dit ongeluk staat voor een keerpunt in de geschiedenis van de Spaanse luchtvaart. Zoals elk jaar vinden op 20 augustus dan ook een herdenkingen plaats, zowel in Madrid als op Gran Canaria, georganiseerd door de vereniging van mensen die zijn getroffen door vlucht JK5022. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers worden er bloemen gelegd bij het monument dat is opgericht na de ramp.

Rechtszaken en onderzoeken naar vliegtuigongeluk in Spanje

De luchtvaartmaatschappij Spainair ging in 2012 failliet. Toch zijn er jaren later nog altijd rechtszaken over de afwikkeling van het ongeluk. De vereniging van mensen die zijn getroffen door vlucht JK5022 blijft zich inzetten zodat de tekortkomingen, waardoor dit ongeluk heeft kunnen gebeuren, in de toekomst zoveel als mogelijk voorkomen kunnen worden.

Hun inzet is niet zonder resultaat: In mei 2021 werd tijdens een plenaire vergadering van het Congres van Afgevaardigden een advies van de onderzoekscommissie goedgekeurd. De verantwoordelijkheid van het ‘systeemfalen’, waardoor het ongeluk heeft kunnen gebeuren, wordt gelegd bij verschillende overheidsfunctionarissen die zijn verbonden aan het Ministerie van Openbare Werken en Vervoer van 2008.

Vliegtuigramp Tenerife grootste van geschiedenis van de luchtvaart

Een ramp waarvan de omvang nog groter was vond plaats op 27 maart 1977. Op deze datum vond de vliegtuigramp van Tenerife plaats. Op die datum botsten twee Boeing-747-vliegtuigen (een van Pan American World Airways en een van KLM) op de luchthaven van Tenerife Noord tegen elkaar. Hierbij kwamen 583 mensen om het leven, slechts 61 inzittenden overleefden de ramp. Dit is daarmee niet alleen de grootste vliegtuigramp van Spanje, maar ook uit de geschiedenis van de luchtvaart.

Dit vind je misschien ook leuk