Spanje en Portugal willen samen droogte in rivieren bestrijden

door admin
Spanje en Portugal willen samen droogte in rivieren bestrijden

Het besluit werd aangenomen tijdens een bijeenkomst in Lissabon door de Commissie voor de toepassing en ontwikkeling van de overeenkomst van Albufeira (CADC). Dat was na de Portugees-Spaanse top op 4 november, zo meldde het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging.

Werkvoorwaarden vastgesteld

De bijeenkomst diende ter uitvoering van een van de toezeggingen die beide landen op die top waren aangegaan. De werkvoorwaarden van het Permanent Technisch Secretariaat van de CADC moesten worden vastgesteld om de voortdurende samenwerking op Iberisch niveau te vergemakkelijken. 

Gezamenlijk beheer van de gedeelde bekkens

Deze samenwerking heeft vooral betrekking op het beheer van het water en de hydrologische planning van gedeelde bekkens. De in Lissabon overeengekomen exploitatievoorwaarden zullen nu worden voorgelegd aan de regeringen van beide landen.

Verder is het mandaat van de Werkgroep water en energie die op de Portugees-Spaanse top is opgericht, ook geanalyseerd en is het actieprogramma van de werkgroepen van de Conventie voor 2023 gepresenteerd.

Zoals afgesproken zal volgend jaar vooruitgang worden geboekt bij de werkzaamheden gericht op het harmoniseren van de droogte- en schaarste-indicatorsystemen van beide staten.

Intensivering van monitoringsmechanismen

Daarnaast werd de uitvoering van het Protocol voor de uitwisseling van informatie over hydrometeorologische gegevens voor het omgaan met extreme situaties gedefinieerd. Bovendien werd overeengekomen om de monitoringmechanismen van stromingsregimes en extreme verschijnselen te intensiveren.

De bijeenkomst in Lissabon werd bijgewoond door Teodoro Estrela, de directeur-generaal van Water van het Ministerie voor Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging van Spanje, en Lénia Real, de voorzitter van de Interministeriële Commissie voor Grenzen en Luso-Spaanse Hydrografische Bekkens van het Portugese Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De belangrijkste rivieren die Spanje en Portugal delen zijn de Duero/Douro en de Taag/Tajo en de Guadiana.

Dit vind je misschien ook leuk