Kwijnend Spaans stadje zit bovenop berg met ‘wit goud’

door admin
Kwijnend Spaans stadje zit bovenop berg met 'wit goud'

Het gaat om de stad met de grootste mijn vol met ‘witgoud’ in Spanje en in Europa. Cañaveral in Cáceres verloor de afgelopen 60 jaar een derde van zijn inwoners doordat enkele fabrieken er vertrokken. De unieke kans om deze omstandigheid om te draaien ligt op zes kilometer van het centrum onder een weiland met steeneiken. Het gaat om de grootste lithiummijn van heel Europa.

Lithium

Lithium, het derde scheikundig element in het periodiek systeem, staat bekend als “wit goud” vanwege zijn strategische waarde voor de ecologische transitie. Het is een essentieel material voor de productie van batterijen, zowel voor auto’s als voor telefoons. Het element heeft namelijk een vermogen om energie op te slaan. En dat met een elektrische dichtheid die veel hoger is dan enig ander onderdeel (dat wil zeggen, het kan een grote energielading accumuleren in een kleine ruimte).

Lichtpunt

In theorie kunnen de gebieden die lithium kunnen exploiteren, vanwege de waarde ervan, praktisch de impuls reproduceren die de landen aan de Perzische Golf dankzij olie hebben bereikt. Voor Cañaveral betekent de nieuwe mijn een lichtpunt aan de horizon. De burgemeester van de stad, Jacinto Sánchez, heeft echter nog geen precieze voorspellingen willen doen over de economische impact.

Duidelijk is wel dat de mijn veel inkomsten zal genereren en een boost zal geven aan een stad die sinds het vertrek van het industrieel kapitaal een kwijnend bestaan leidt. 

Bekijk ook: Over de onaangeraakte voorraad wit goud in Spanje

Volgens de burgemeester telde Cañaveral 60 jaar geleden 3.000 inwoners, nu zijn dat er iets meer dan 1.000. “Er was een goede spoorlijn, elke dag kwamen er drie of vier bussen met arbeiders uit de Sierra de Gata. Dit is altijd een industriestad geweest”. Die arbeiders kwamen werken in de koffie-, chocolade-, noedel- en kurkfabrieken.

De stad ligt ten noorden van Cáceres aan de Vía de la Plata (zilverroute) die Mérida met Astorga verbindt. Net als andere steden aan deze route, heeft ook Cañaveral een economische klap gekregen door de aanleg van de snelweg A-66. Die heeft het verkeer omgeleid van de weg die de steden doorkruist. Met de uitblijvende stops van vrachtwagens en andere voertuigen ging ook een goede bron van inkomsten verloren. 

Wachten op alle vergunningen en autorisaties

Met de lithiummijn krijgt de stad een nieuwe kans. Op dit moment is het volgens Sánchez nog wachten op de definitieve autorisaties van de Junta de Extremadura, al lijkt het er ook niet op dat die het project kan doen ontsporen.

Met de winning van lithium in de mijn en de transformatiefabriek (gelegen op een indstrieterrein in dezelfde stad), worden naar verwachting 430 directe gecreëerd in Cañaveral. Daar komen nog 1.20 indirecte banen bij in de hele regio Extremadura, inclusief de banen die gecreëerd zullen worden met de batterijfabriek in de provincie Badajoz.

Keerzijde

De economische impact zal, zoals de burgemeester ook beaamt, zeer positief zijn voor het herstel van de vitaliteit van de gemeente. Wel erkent hij dat er een mogelijke keerzijde aan zit wat ecologische impact betreft. Daarom worden ook maatregelen ter bescherming van het milieu bestudeerd. In het gehucht Grimaldo, dat bij Cañaveral hoort, wordt al geprotesteerd tegen de exploitatie van de afzetting.

Desondanks begint de gemeente al met het voorbereiden van het personeel met cursussen om in de mijn en aanverwante activiteiten te kunnen werken. Bovendien moet de nodige infrastructuur worden voorbereid. 

Dit vind je misschien ook leuk