Stakingen bij vliegmaatschappijen in Spanje nog niet voorbij

door admin
Stakingen bij vliegmaatschappijen in Spanje nog niet voorbij

Omdat aan de eisen voor betere arbeidsvoorwaarden van de Spaanse pilotenbond (Sepla) nog niet tegemoet is gekomen, worden er nog meer annuleringen verwacht. Air Nostrum schrapte op 26 december nog eens 37 vuchten. De gedupeerde luchthavens waren Alicante, Granada, Ibiza, Madrid, Mallorca, Menorca, Pamplona en Valencia. De volledige lijst met geannuleerde routes is te vinden op de website van het bedrijf.

Wat zijn de verwachtingen?

De staking begon op 22 december en Air Nostrum heeft bevestigd wat werd gevreesd: sommige vluchten werden geannuleerd op de stakingsdagen 26 en 27 december. De volgende stakingsdagen zullen 29 en 30 december en 2 en 3 januari 2023 zijn. Naast de 33 geannuleerde vluchten van maandag zijn er dinsdag 37 vluchten geannuleerd. Op donderdag zijn dat er 34 en op vrijdag nog eens 39. Op 2 januari worden er 33 geannuleerd en op 3 januari 35. In totaal gaat het om 289 geannuleerde vluchten.

Vertragingen door stakingen bij Ryanair en Vueling

Meer dan 600 vluchten hebben vertraging opgelopen door de staking van Ryanair en Vueling. De vakbonden weten wanneer ze beter worden gehoord. Net nu door de feestdagen het luchtverkeer in volle gang is en mensen massaal op reis gaan tijdens de kerstvakantie, kan geen enkele luchtvaartmaatschappij het zich veroorloven haar vluchten stil te leggen.

Sepla heeft juist nu een loonsverhoging van 3% voor de jaren 2023 tot 2025 aan de kaak gesteld en verzoekt dat de stijging van de kosten van levensonderhoud voor werknemers als gevolg van de inflatie in 2022 wordt gecompenseerd.

Air Nostrum vindt staking “onevenredig”

Aan de andere kant stelt het bedrijf dat de staking “onevenredig” is, vooral rond de kersttijd. Air Nostrum verdedigt dat het management al een salarisverhoging voor de komende drie jaar heeft aangeboden van 10% aan commandanten en 13% aan tweede piloten. Een voorstel dat boven het gemiddelde van de afspraken in Spanje uitsteekt, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Cabinepersoneel

Deze twee conflicten worden nu vergezeld door die van Vueling en Ryanair, waar de onderhandelingen over de nieuwe overeenkomsten na de pandemie een puzzel vormen die nog lang niet is opgelost. De werknemers eisen ook een salarisverhoging in overeenstemming met de prijsstijgingen als gevolg van de inflatie (13,4%, vergeleken met het voorstel van 2% van Vueling). En ze bekritiseren de precaire werkomstandigheden. Hieronder het einde van het uurwerk en de gelijkschakeling met het minimumloon, directe contracten (en niet met bemiddelingsbureaus) of het aanhouden van het vaste schema van vijf dagen en drie vrije dagen.

De staking van het cabinepersoneel waartoe de Stavla-vakbond had opgeroepen en die de werknemers van Vueling treft, begon op 1 november. Deze zal naar verwachting tot 31 januari duren en gehouden worden op vrijdagen, maandagen, zon- en feestdagen als er geen akkoord met het bedrijf komt.

Het cabinepersoneel van Ryanair handhaaft de stakingsoproep van de USO-vakbond, met 24-uursstakingen van maandag tot en met donderdag, die begonnen op 8 augustus en zullen duren tot 7 januari 2023.

Wat te doen als u getroffen bent?

Air Nostrum heeft aangekondigd dat passagiers van geannuleerde vluchten de datum kunnen wijzigen als ze dat willen, en doet er alles aan om de getroffenen een oplossing te bieden. Reizigers die hun tickets via iberia.com hebben gekocht, krijgen bericht over de incidenten.
Reizigers kunnen bovendien een claim indienen als stakingen van luchtvaartmaatschappijen er de oorzaak van zijn dat hun vlucht niet gaat of is vertraagd. Het is namelijk een probleem dat te wijten is aan de luchtvaartmaatschappij, al ontkennen die dit meestal om te voorkomen dat ze de getroffen passagiers moeten compenseren. 

Bewaar dus altijd alle documentatie rond de vlucht, ook instapkaarten als je vlucht vertraagd is. Daarmee kun je een economische vergoeding claimen. 

Dit vind je misschien ook leuk