Rechter beschuldigt Urdangarin van 4 delicten

door admin
Rechter beschuldigt Urdangarin van 4 delicten

De echtgenoot van prinses Cristina wordt beschuldigd van belastingfraude, malversatie, valsheid in geschrifte en ambtsovertreding.

Deze uitkomst bewijst dat de rechter niet gelooft in Urdangarin’s ‘onschuldige’ houding, waarmee hij voor alle aantijgingen verwijst naar zijn vennoot Diego Torres.

Stichting Nóos

Gedurende enkele jaren verdwenen er grote bedragen aan publiek geld via de Stichting Nóos naar privébedrijven waar Urdangarin en zijn partner eigenaar van waren.

Het geld ontving de Stichting, bestuurd door Urdangarin en Diego Torres, van de regionale overheid op de Balearen voor het organiseren van grote sportevenementen en andere diensten die nooit werden geleverd.

Ook haalde hij in een periode van amper twee jaar voor ruim 6 miljoen euro aan overheidscontracten binnen zonder de daartoe vereiste openbare aanbestedingen te hebben gedaan.

Diego Torres heeft de rechter verzocht om een uitgebreide verklaring te mogen afleggen. Deze staat gepland voor 22 mei aanstaande.

Veroordeling Matas

Dinsdag werd de ex-president van de Balearen, Jaume Matas, veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf in de grote corruptiezaak ‘Palma Arena’, waar ook de frauduleuze praktijken waar de Hertog van Palma van wordt verdacht, aan verbonden zijn.

De vooruitzichten voor Urdangarín zijn volgens de Spaanse media met deze veroordeling er niet beter op geworden.

Koningshuis

In Spanje doet de zaak veel stof opwaaien. Vooral de discussie over legitimiteit van het Spaanse koningshuis laait weer op.

Tot nu toe is prinses Cristina nog niet voor de rechter verschenen en het lijkt erop dat dat voorlopig ook niet zal gebeuren.

Het is de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat een lid van de koninklijke familie zich voor de rechter moet verantwoorden.

Bron: El Mundo, El Pais (zie hier ook een grafisch overzicht van het onderzoek naar Urdangarin).

Dit vind je misschien ook leuk