Meerderheid Catalanen ziet referendum als niet legaal en niet valide

door admin
Meerderheid Catalanen ziet referendum als niet legaal en niet valide

De regioregering zou moeten kiezen voor de optie onderhandelen, net zoals bij het Baskisch nationalisme gebeurt. Dit blijkt uit de peiling van onderzoeksbureau Metroscopia in opdracht van de krant El País. De enquete werd afgenomen onder 1.000 Catalanen net nadat de regionale regering de Referendumwet aan had genomen.

Anderzijds gelooft ook 82% van de Catalanen dat de regering Rajoy heeft bijgedragen aan het versterken van het onafhankelijkheidsstreven in de regio in plaats van dit te verzwakken. 

Onder de kiezers van de pro-onafhankelijkheidscoalitie Junts pel Si wijst 20% de mogelijkheid af het referendum als legaal en valide te beschouwen. Dit is 26% bij de kiezers van de andere separatistische partij in de regioregering CUP.  

Onder jongeren tot 34 jaar wijst 60% het referendum af als valide instrument. Onder volwassenen tussen 54 en 64 is dat 53%. 

44% van de Catalanen is het oneens met de manier waarop het parlement de referendumwet heeft aangenomen. De wet werd in afwezigheid van de oppositiepartijen aangenomen, terwijl er geen enkele stap is gevolgd die normaal doorlopen moeten worden voordat een wet door het parlement aangenomen kan worden. 

Opkomst

56% van het electoraat wijst bovendien het feit af dat is gesteld dat de opkomst niet meetelt bij het referendum. Anders gezegd: al is de opkomst 40% en daarvan is een meerderheid voor onafhankelijkheid dan zal die er komen, zo heeft Carles Puigdemont herhaaldelijk laten weten. Deze 56% is voorstander van een referendum wanneer de opkomst ook meetelt. 

Het Spaanse grondwettelijk hof heeft direct op vrijdag de refendumwet illegaal verklaard. Hierop maakte de regionale premier Puigdemont direct duidelijk dat de geschorste wet desondanks van kracht blijft. 

Medewerking burgemeesters

De regionale regering heeft vrijdag de burgemeesters van de in totaal 947 gemeenten in Catalonië opgeroepen lokalen beschikbaar te stellen voor het referendum. Puigdemont motiveerde Catalanen om hun burgemeesters op straat staande te houden en te zeggen ‘kijk me in de ogen. Dat ben je me verschuldigd, om vervolgens te vragen: laat je me stemmen of houd je me tegen om mijn stem uit te brengen?’ 

Ruim 600 gemeentes hebben al aangegeven mee te werken met het referendum. Zij vertegenwoordigen 41,3% van de Catalaanse bevolking. 200 burgemeesters hebben nog niet gereageerd op de oproep van Puigdemont waarin ze 48 uur krijgen om hun medewerking te communiceren. Hiertussen zitten 6 van de 10 grootste steden in de regio: L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Mataró, Tarragona en Lleida. Dit zijn steden met de socialisten aan het bewind. Ook Ada Colau, burgemeester van Barcelona heeft nog geen medewerking verleend. 

De Spaanse premier Rajoy gaf aan dat op Europees niveau de separatisten in Catalonië geen enkel krediet krijgen als ze het illegaal verklaarde referendum doorzetten.

Waarom zwijgt de meerderheid?

Ondertussen lopen de spanningen op. Het onderwerp roept heel veel emoties op en het lijkt erop dat die meerderheid van de Catalanen die tegen het referendum is op de huidige manier zwijgt en dat je vooral de separatisten hoort. El País interviewde hierover een architect, een uitgever, een arts een activist en een schrijver woonachtig in Catalonië over het onderwerp en vroeg ‘waarom zwijgt de meerderheid?’ Miguel Aguilar, de uitgever, zegt dat de niet-separatisten  in tegenstelling tot de voorstanders van onafhankelijkheid geen eenduidig antwoord hebben. De rechter vindt het argument ‘de meerderheid is het eens met dat er een referendum gehouden moet kunnen worden’ dat de separatisten in het parlement gebruikten voor het aannemen van de referendumwet gevaarlijk. Hiermee worden de rechten van de oppositie geschonden.

Kritiek op Rajoy

Er is ook veel kritiek op de regering Rajoy die al vijf jaar lang geen enkel antwoord geeft op het ongenoegen dat er wel degelijk heerst onder de Catalanen. De houding van Madrid lijkt daarmee het separatisme vooral te voeden in plaats van te dempen.

Dit vind je misschien ook leuk