Catalaanse premier spreekt woensdagavond burgers toe

door admin
Catalaanse premier spreekt woensdagavond burgers toe

Turull liet tijdens een interview in Els Matins van de Catalaanse omroep TV3 weten dat de onafhankelijkheid de enige weg is die de regioregering in kan slaan. ‘De optie is een republiek zijn of een republiek zijn.’ Op de vraag of er vervroegde verkiezingen plaats gaan vinden verzekerde Turull de interviewer ervan dat zo’n scenario niet was voorzien. Na het referendum en de overwinning van ‘ja’, zullen de komende dagen allesbepalend zijn, zo voegde Turull toe. 

De regeringswoordvoerder uitte harde kritiek op de toespraak van de Spaanse koning, die de aanval opende op de Catalaanse autoriteiten. ‘Het was beangstigend en in alle opzichten een fout’, aldus Turull, die dezelfde mening heeft over het optreden van de staat: ‘die zaait paniek en angst’. 

Turull werd gevraagd naar een mogelijke opschorting van de autonomie van Catalonië via het inwerking laten treden van artikel 155 van de Spaanse grondwet en liet hij weten dat Catalonië sinds lang niet meer autonoom is. 

Eerder op woensdag zei de Catalaanse premier Puigdemont tegen BBC dat Catalonië binnen een tijdsbestek van een paar dagen de onafhankelijkheid zal uitroepen. De regioregering zal ‘eind deze week of begin volgende week optreden’. ‘We zullen de onafhankelijkheid uitroepen 48 uur nadat alle resultaten van het referendum officieel zijn.’ Men zou nog wachten op de stemmen uit het buitenland. 

Over een mogelijke inwerkingtreding van artikel 155 van de grondwet, waarmee Madrid de macht over Catalonië terug kan grijpen tot de orde is hersteld zei Puigdemont dat dat een fout zal zijn die ‘alles gaat veranderen’. Ook vond de Catalaanse regeringsleider de reactie van de Europese Unie over het harde politieoptreden tijdens het referendum ‘zeer teleurstellend’. Ook was hij het niet eens met de verklaring op maandag van de Europese Commissie die van mening is dat de gebeurtenissen van afgelopen zondag een ‘interne kwestie’ betreffen. 

Dit vind je misschien ook leuk