Daarmee is vijf jaar nadat het beschermingsplan is gemaakt van 83 procent van de afspraken niets terecht gekomen. Voor 40 procent van deze niet gerealiseerde beloften is zelfs nog geen enkel initiatief opgestart. Ondanks de recente sluiting van illegale waterputten neemt de aardbeien- en bosbessenteelt in het gebied nog steeds toe. Van de in totaal 11 duizend hectare aan broeikassen in het gebied, wordt op 1.600 hectare op illegale wijze water onttrokken aan de wetlands in park, wat tot overexploitatie van het grondwater leidt.
Legale wateronttrekking grootste probleem
Om de onstuitbare uitbreiding van de landbouwkassen en het illegale waterverbruik in het beschermde gebied een halt toe te roepen, startte het regiobestuur in 2014 met het zogeten ‘plan de la fresa’ (aarbeienplan). Ondanks de goede bedoelingen, is er dus nog maar bar weinig van terecht gekomen. Sterker nog, het regiobestuur geeft nog steeds toestemming voor het onttrekken van water uit het park ten behoeve van de lucratieve rodevruchtenteelt. Volgens het WWF is niet zozeer de toename van de illegale exploitatie van grondwater het probleem, maar juist de toename van de rechtmatige wateronttrekking.
Geen actie
Volgens het WWF heeft de milieupolitie van het regiobestuur 151 illegale watertappers aangeklaagd, maar doet zij vervolgens niets met de afhandeling waardoor de meeste van deze procedures zonder resultaat zijn verlopen. Het WWF dringt er nu bij het regiobestuur op aan om deze illegale landbouwbedrijven te sluiten en daarmee het waterpeil en de bosgrond te herstellen, zoals dat aanvankelijk ook in het plan was opgenomen.
WWF wil speciaal milieuteam voor beschermingsplan
Ook is de belofte niet nagekomen om een vastgesteld budget toe te kennen aan de bescherming van het natuurgebied waardoor vijf gemeenten niet de geplande ecologische corridors konden realiseren voor de natuurlijke doorgang van de dieren in het park. Het WWF wil nu verandering zien in het nalatige milieubeleid en eist van het deelbestuur dat vanaf nu een vast team zich gaat bezighouden met het nakomen van de beloftes waarvoor getekend is in het plan.
Imagoschade Spaanse aardbei
Als dit team er niet komt, zo stelt het WWF, zal het imago van de Spaanse aardbei zowel in Spanje als daarbuiten in een steeds kwader daglicht komen te staan.
Bekijk ook: Vervuild rivierwater loopt rechtstreeks natuurpark Doñana in
Planten en dieren in nationaal park Doñana in gevaar door menselijk handelen