Bárcenas: ’20 jaar lang illegale financiering Partido Popular

door admin
Bárcenas: '20 jaar lang illegale financiering Partido Popular

Het geld kwam volgens Bárcenas in koffers of tassen aan op het partijkantoor aan de Calle Genova in Madrid, zo zei hij tegen de hoofdredacteur van de Spaanse krant El Mundo, Pedro J. Ramirez. Deze koffers werden in ontvangst genomen door Alvaro Lapuerta, die samen met Bárcenas het geld telde, een deel ervan in de kluis stopte en een deel stortte op de rekening van de conservatieve volkspartij.

Vervolgens schreef Lapuerta naam en bedrag op de achterkant van het visitekaartje van de betalers. Meestal waren dit projectontwikkelaars, bouwbedrijven of andere ondernemers die in ruil voor het geld lucratieve contracten kregen toebedeeld. Bárcenas deed hetzelfde, maar dan in zijn boekhoudschrift.

Verkiezingscampagne

Van een deel van het geld werd het budget van de verkiezingscampagne aangevuld, dat vrijwel altijd werd overschreden. Volgens Bárcenas vonden er elk kwartaal ook zwarte betalingen plaats van de president, de algemeen secretaris en de vice-secretaris van de partij.

Bárcenas verdween twee weken geleden in de gevangenis omdat hij ervan wordt verdacht vele miljoenen euro’s voor de belasting verborgen te hebben gehouden en voor zijn aandeel in de corruptiezaak Gürtel en de illegale partijfinanciering. De borg werd vastgesteld op ruim 43 miljoen euro.

Vuile was

Eerder al dreigde hij met het openbaar maken van alle vuile was van de PP als hij gevangen werd gezet. Vanuit de PP zelf worden alle zwarte betalingen nog steeds ontkend. De roep uit de samenleving om in deze zaak de onderste steen boven te krijgen is groot.

Verontwaardiging

De verontwaardiging over alle corruptie binnen de Spaanse politiek oder de Spaanse bevolking wordt steeds groter. Vorige week ging er nog een petitie rond van Avaaz.org, waarin Spanjaarden werd gevraagd om een brief te sturen aan de ex-penningmeester met het verzoek om alles wat hij van de zaak weet openbaar te maken. Dit interview met de Spaanse krant El Mundo lijkt hiervan een begin te zijn.  

Dit vind je misschien ook leuk