Camerabeelden tonen aan dat overleden jongere in Almería geen weerstand bood

door admin
Camerabeelden tonen aan dat overleden jongere in Almería geen weerstand bood

De 13 minuten durende beelden van het voorval zijn onlangs openbaar gemaakt. De familie van de op 18-jarige leeftijd overleden Iliass Tahiri had dit geëist. Ze was in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechter, die in januari de zaak gesloten had omdat het om een ongeval met dodelijke afloop zou gaan.

Vastgebonden

Op de beelden is te zien dat een medewerker en vijf beveiligers van jeugddetentiecentrum Tierras de Orio de jongen op zijn buik op een bed leggen. Daarna binden ze hem met zijn handen, voeten en buik vast aan het bed, terwijl iemand bovenop hem zit en een knie in de buurt van zijn hoofd drukt. Uit de beelden blijkt dat deze actie geen vier minuten duurde, zoals vermeld staat in het autopsierapport dat de Spaanse krant El País in handen heeft. Volgens dit rapport zou de jongen toen zijn gestopt met bewegen en weerstand bieden.

Geen weerstand, geen pols

De bewakingsbeelden laten echter niet zien dat de jongeman enige weerstand bood. Tahiri had al eerder in jeugddetentie gezeten waar dit zogenaamde anti-suïcideprotocol op hem was toegepast. Toen de beveiligers minuten later constateerden dat hij geen pols meer had, werd een arts ingeschakeld, maar reanimatie mocht niet meer baten.

Autopsierapport

Het autopsierapport behandelt de vraag of het feit dat de man op zijn buik lag, van invloed geweest is op zijn dood. Al waren er duidelijke tekenen van verstikking, zoals longoedeem en Tardieu-spots (huidverkleuringen), toch concludeerde de lijkschouwer dat de vermoedelijke doodsoorzaak een hartritmestoornis was.

Protocol

Volgens de Richtlijn Vrijheidsbeperkende Maatregelen moeten jongeren, om te voorkomen dat ze zichzelf of anderen letsel toebrengen, zoveel mogelijk in rugligging gelegd te worden. Hiervan mag alleen bij zwaarwegende redenen van worden afgeweken. Tierras de Oria is een van de vier detentiecentra met zo’n controversieel protocol, dat de buikligging als vrijheidsbeperkend middel toestaat. Het heeft al tot veel klachten en incidenten geleid, een enkele zelfs met dodelijke afloop.

Ongeval of moord

Volgens de advocaat van de familie was de dood van de jongen geen onbedoeld ongeluk, maar moord, omdat de jongen geen weerstand bood en dus onrechtmatig op zijn buik is vastgebonden. De rechter beoordeelt echter niet de inhoud van het protocol, maar onderzoekt alleen of het geldende protocol is opgevolgd.

Ontslag

De Spaanse krant La Comarca publiceerde afgelopen maandag de ontslagbrief van de directeur van het detentiecentrum. Hij was verantwoordelijk voor het toepassen van het bekritiseerde protocol. Hij zegt ontslag te nemen om persoonlijke redenen, wegens fysieke en emotionele uitputting en om de goede naam van het centrum en haar werknemers te waarborgen.

Dit vind je misschien ook leuk