Het evenwicht tussen de vrijheid die camperbezitters in Spanje ervaren en de regelgeving waaraan ze zich dienen te houden lijkt zoek te zijn. Steeds vakers komen campers negatief in het Spaanse nieuws. Camperbezitters die met tientallen tegelijk op grote parkeerplaatsen langs de Spaanse kust overwinteren, wekken ergernis bij bewoners. Op andere plekken overnachten ze zelfs in beschermde natuurgebieden. In reactie daarop leggen steeds meer gemeenten parkeren en kamperen aan banden, alleen zonder dat er een eenduidig beleid lijkt te zijn.
Camperbezitters twijfelen aan de wettelijke basis van die strengere regels die het hen steeds lastiger maken om zorgeloos met de camper door Spanje te trekken. De gemeente Cádiz heeft bijvoorbeeld een verbod ingesteld op kamperen en parkeren langs de hele kuststrook van Cortadura tot La Caleta. Tarifa beperkt de toegang tot bepaalde wegen voor campers die langer zijn dan vijf meter. In Conil is parkeren langs de hele kust verboden, terwijl in El Palmar sommige wegen volledig afgesloten zijn voor campers. Nadat camperaars ongeoorloofd hun barbecue hadden aangestoken, met bijkomend brandgevaar, heeft Valencia, een verbod ingesteld voor campers om tussen 1:00 en 8:00 uur ’s nachts op bepaalde parkeerplaatsen te staan. Zo willen gemeenten ongewenste overnachtingen in openbare ruimtes voorkomen.
Lees ook: “Campers zijn om te reizen, niet om maandenlang op dezelfde plek te staan”
Dit soort maatregelen zorgen voor onvrede onder de camperreizigers. Die vinden dat ze ten onrechte worden buitengesloten. Volgens hen worden parkeer- en kampeerregels door gemeenten willekeurig toegepast, zonder dat de landelijke wetgeving daarvoor een duidelijke basis biedt.
Een strijd voor gelijke rechten
In juni 2023 zette Spanje een wetswijziging in gang die campers het recht moet geven om te parkeren zoals elk ander voertuig van dezelfde categorie. In de praktijk blijkt dit echter nog lang niet overal het geval te zijn. Abel García, een fervent camperreiziger, legt uit in La Voz del Sur dat er een duidelijk onderscheid is tussen parkeren en kamperen. “De wet bepaalt precies wat parkeren en kamperen inhoudt. Toch zie ik dat we op veel plekken worden geweerd, simpelweg omdat ons voertuig geen gewone personenauto is. Dit leidt bij veel camperbezitters tot frustratie.”
Tarifa: een speciaal geval
In Tarifa gelden specifieke regels voor campers en is er een speciale parkeerplaats voor hen ingericht. Alleen is deze in het hoogseizoen ontoereikend. Daarnaast handhaaft de politie streng op de leefregels rondom campers. Zo mag de “binnenkant” van het voertuig niet zichtbaar zijn in de openbare ruimte. Dit betekent geen afvalwater lozen, geen was ophangen en geen luifels uitklappen. Om de overlast verder te beperken, heeft de gemeente de circulatie van voertuigen langer dan vijf meter op bepaalde wegen beperkt. Volgens critici worden camperreizigers hierdoor nog verder benadeeld.
Abel García benadrukt dat hij begrijpt dat overnachten gereguleerd wordt, maar vindt dat een totaalverbod op parkeren te ver gaat. “Als de afmetingen van het voertuig het toelaten, moet parkeren gewoon mogelijk zijn.”
Petitie voor eerlijk parkeerbeleid voor campers
Als reactie op de striktere regels is er een petitie op Change.org gestart, waarin wordt opgeroepen tot een eerlijk parkeerbeleid voor campers. De petitie stelt dat regels moeten worden gebaseerd op de werkelijke impact van voertuigen op het verkeer, niet puur op het type voertuig. “Zonder duidelijke alternatieven of speciaal ingerichte zones zijn deze verboden onrechtvaardig en disproportioneel,” aldus de initiatiefnemers.
Wat zegt de sector?
José Vargas-Machuca van camperbedrijf Libertium ziet beide kanten van het probleem. “Camperbezitters moeten respect tonen voor de omgeving en rekening houden met hun voertuiggrootte. Het is niet realistisch om te verwachten dat je in drukke stadscentra zomaar kunt parkeren. Het is logisch om te zoeken naar ruime parkeerplaatsen buiten de stad.” Toch vindt ook hij dat de wetgeving duidelijker en eerlijker moet zijn. “De nationale wet zegt dat je overal mag parkeren waar een gewone auto mag staan, maar de praktijk is anders. Een eerlijk en realistisch beleid is nodig, zodat zowel gemeenten als campergebruikers weten waar ze aan toe zijn.”
Waar mag je nog overnachten met een camper?
Hoewel de Spaanse verkeerswet niet expliciet verbiedt om in een voertuig te overnachten, hanteren veel gemeenten hun eigen regelgeving. Dit betekent dat camperbezitters goed moeten uitzoeken waar ze zonder problemen kunnen staan. Het gebruik van officiële camperplaatsen of campings met de juiste voorzieningen is de veiligste optie. Hier kunnen reizigers legaal overnachten én hun voertuigen aansluiten op water- en elektriciteitsnetwerken en afval op de juiste manier afvoeren.
Daarnaast is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de lokale regelgeving. Sommige gemeenten hebben specifieke zones waar campers welkom zijn, terwijl andere gebieden strikte beperkingen opleggen. Onwetendheid kan leiden tot boetes en onverwachte kosten, waardoor het avontuur uiteindelijk duurder uitvalt dan een hotelovernachting.
Slim reizen met de camper
Volgens Raúl Ortega, CEO en oprichter van Autocaravanas, een toonaangevend camperverhuurbedrijf in Catalonië, is goed voorbereid op reis gaan essentieel. Hij adviseert in lagradaonline.com reizigers om vooraf informatie in te winnen over de plekken waar ze willen overnachten en om respectvol om te gaan met de omgeving en lokale gemeenschappen.
Lees ook: Regels voor campers, kampeerbusjes en caravans in Spanje