Hooggerechtshof Valencia bestudeert verlenging avondklok met twee weken

door admin
Hooggerechtshof Valencia bestudeert verlenging avondklok met twee weken

Het Hof is van mening dat de gezondheidswetten, de combinatie van de wet van bijzondere maatregelen in volksgezondheidsaangelegenheden van 1986, de algemene gezondheidswet van datzelfde jaar en de algemene wet op bewegingsvrijheid, samen voldoende fundament bieden om ook zonder een alarmtoestand mobiliteitsbeperkingen in te stellen. 

Inwoners van de regio leven al sinds 24 oktober 2020 met de avondklok. De rechters leggen de regering nu drie zware voorwaarden op om de avondklok te verlengen. Ten eerste dat er sprake is van ‘een ernstige overdraagbare ziekte die de gezondheid en het leven van mensen in gevaar brengt’; ten tweede dat ‘die ziekte rechtvaardigt dat deze beperking essentieel is om de genoemde overdracht van die ziekte te voorkomen bij afwezigheid van andere effectieve middelen om hetzelfde doel te bereiken; en ten slotte dat het ‘de essentiële tijd bepaalt waarin de beperking moet worden gehandhaafd om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.”

Het Hooggerechtshof heeft bovendien laten weten dat het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden goed heeft gehandeld door de maatregelen van de regering van die gemeenschap niet te steunen omdat die niet voldoende werden gemotiveerd. Het Hooggerechtshof staat de beperking van de grondrechten toe, maar alleen wanneer de regio’s deze uitputtend en gedetailleerd claimen en nadat alle ‘andere, minder agressieve middelen’ zijn uitgeput. 

Deze doctrine werd ook toegepast op de gemeente Montefrío in Granada. Die kreeg geen perimeterafsluiting, zoals de Junta de Andalucía had aangevraagd vanwege een hoog besmettingsniveau.

De situatie in de Valenciaanse Gemeenschap is heel anders dan die van twee weken geleden. Toen toonde het Hof geen bezwaar tegen het voorstel van de Consell, zoals nu. De regering hoopt dat de rechtbank zo snel mogelijk uitspraak doet en goedkeuring geeft voor een verlenging van de avondklok. Wel met een wijziging. De avondklok gaat dan om 1 uur ’s nachts in, in plaats van om 12 uur zoals nu nog het geval is.

De regio Valencia is de Spaanse regio met de minste besmettingen. Het gebied bevindt zich al sinds ruim twee maanden in het niveau ‘laag risico’ met een virusincidentie die schommelt tussen 25 en 50 per 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen. Begin mei stond het cijfer op 40 en is nu gedaald naar 29,88.

Ondertussen zijn er donderdag 128 nieuwe besmettingen bijgekomen en sinds afgelopen maandag zijn het er 1.000. Deze toename van besmettingen begint de afgelopen dagen tot uiting te komen in de 14-daagse geaccumuleerde incidentie per 100.000 inwoners: gisteren op 29,88 gevallen, terwijl dat donderdag 29,66 was. De druk op de ziekenhuizen blijft dalen. De week begon met 159 ziekenhuisopnames en dat cijfer is gedaald tot 128 op vrijdag. Op de IC zijn de opnames gestegen van 37 naar 33.

Volgens de regionale afdeling Gezondheidszorg zijn er in de Gemeenschap nu 1.463 actieve gevallen, terwijl dat aan het begin van de week 1.461 was.

Laagste sterftecijfer sinds 9 augustus in heel Spanje

Met betrekking tot heel Spanje meldde het ministerie van Volksgezondheid 19 sterfgevallen als gevolg van Covid, het laagste cijfer sinds 9 augustus vorig jaar, toen er 18 mensen werden geregistreerd als overleden aan de gevolgen van Covid-19. De cumulatieve incidentie in heel Spanje ligt op 135,77. Alleen Andalusië, Aragon, Madrid, Navarra en Baskenland bevinden zich nog in het hoge besmettingsniveau met meer dan 150 gevallen per 100.000 inwoners. 

Bekijk ook: Bars en restaurants in Catalonië mogen van Hooggerechtshof tot middernacht open

Dit vind je misschien ook leuk