Spaanse Kelly’s in Benidorm komen verder in opstand

door admin
Spaanse Kelly's in Benidorm komen verder in opstand

De woordvoerder van de Las Kellys-vereniging – schoonmaakpersoneel in hotels en toeristenappartementen – van Benidorm (Alicante), Yolanda García, heeft aangekondigd dat ze de komende maanden een eigen vakbond zullen oprichten. 

De Kelly’s-vereniging verdedigt de rechten van het personeel in hotels en andere complexen en stelt dat beide vakbonden hun eisen hebben genegeeerd. “Ze hebben niet gereageerd op ons verzoek voor een ​​ontmoeting omdat ze weten wat we van hen gaan vragen”, zei de woordvoerster in verklaringen aan El Español.

Evenmin hebben ze nog iets gehoord te hebben van de afdeling duurzame economie van de Valenciaanse gemeenschap. De directeur hiervan, Elvira Ródenas Sancho, beloofde afgelopen juni tijdens een ontmoeting met de Kelly’s hen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan de dialoogtafels waaraan ze zouden zitten met werkgevers, vakbonden en administratie. 

Daarom hebben de Kelly’s van de Costa Blanca gekozen voor “de meest logische oplossing” en besloten dan maar zelf een vakbond te worden. “Het is de enige manier, want als vereniging hebben we veel dingen gedaan, maar ze houden ons op veel plaatsen tegen”, benadrukt García.

Geschil over de nieuwe arbeidsovereenkomst en volgende staking

De nieuwe cao die vakbonden, werkgevers en de overheid binnenkort zullen bespreken, vervangt de vorige, die van kracht was tussen 2014 en 2019 en vanwege de pandemie tot nu toe is verlengd. Echter, de Kelly’s benadrukken, net als vijf jaar geleden in de vorige onderhandelingen, hun twee belangrijkste rode lijnen: het terugdringen van de outsourcing door hotels van schoonmaakdiensten en van de werkdruk.

Op 27 september, op de Internationale Dag van het Toerisme, laten de Kelly’s van zich horen tijdens een staking tegen de overbelasting en voor een ‘eerlijke arbeidsovereenkomst’.

In augustus maakten de Kelly’s bekend dat ze een portaal voor ethische hotels willen beginnen. Via een crowdfunding willen ze voldoende geld vergaren om een portaal op te richten waar alleen hotels geboekt kunnen worden die de arbeidsrechten van het kamerpersoneel serieus nemen en hun personeel ook netjes behandelen.

Volgens De Kellys is het schoonmaken van hotelkamers en toeristenappartementen een van de zwaarste banen in de toeristische sector. Elke schoonmaker moet dagelijks 20 tot 30 en soms zelfs meer kamers schoonmaken. Hiervan zijn sommige in zeer slechte staat, zoals recent bleek in Benidorm. Een schoonmaakster deelde op Twitter fotos van de chaos die ze aantrof in een kamer in een viersterrenhotel, die ze binnen een kwartier moest schoonmaken.

Het ethisch reserveringsportaal wordt opgezet in de stijl van Booking.com of Tripadvisor, maar dan alleen voor hotels en accommodaties die voldoen aan de geldende CAO. Het idee bestaat al jaren, maar werd slechts een maand geleden gelanceerd. Via het crowdfundingplatform Goteo is bijna 65.000 euro ingezameld. Met dit bedrag kan een begin gemaakt worden met het project. 

Dit vind je misschien ook leuk