Protesten gepland in Barcelona tijdens aanwezigheid Ministerraad

door admin
Protesten gepland in Barcelona tijdens aanwezigheid Ministerraad

Deze werden afgekondigd door de centrale regering in Madrid die op dat moment het bestuur over de regio in handen had en leidden ertoe dat de centrale regering het bestuur over de regio weer overdroeg aan het Catalaanse parlement. Een dag voor deze Ministerraad heeft Pedro Sánchez een ontmoeting gepland met de Catalaanse premier Quim Torra. 

Separatistische en nationalistische Catalaanse organisaties zijn boos over de gekozen datum. Ze noemen dit een ‘bewust’ en ‘provocatief’. Daarom zijn er protesten en demonstraties aangekondigd tegen de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de nationale regering in de stad. 

Activisten die onlangs nog werden geprezen om hun wegblokkades door premier Quim Torra, kondigden aan de straat op te gaan om ‘het recht op zelfbeschikking te verdedigen en in confrontatie met de onderdrukkende staat’. De Comité’s ter Verdediging van de Republiek (CDR) toonden op hun Twitter account een brandende foto van de Spaanse koning Felipe met daarbij de tekst ‘Op 21 december zijn we onbestuurbaar’.

Massaal aanwezige politieagenten moeten ervoor zorgen dat de Ministerraad zo ordentelijk en rustig mogelijk verloopt en niet wordt verstoord. Vele zullen een herhaling van het politiegeweld op 1 oktober 2017 tijdens het illegaal gehouden referendum in de stad graag willen voorkomen. 

Volgens Jordi Turull kan het kabinet niet samenkomen in Catalonië een jaar na de regionale verkiezingen. Hij zit in voorarrest in afwachting van zijn rechtszaak over zijn rol in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse regering die op het illegale referendum volgde eind oktober vorig jaar. Op dit moment is Turull samen met drie collega’s ook in hongerstaking uit protest tegen de juridische onzekerheid. ‘Ruim 10% van de wetgevers die bij die verkiezingen werd gekozen zit in de gevangenis of verblijft in ballingschap in het buitenland’, zo zei Turrull tegen Agence France-Presse eerder deze week. ‘Om op die dag naar Barcelona te komen is provocatief’. Desondanks waarschuwde Turull dat protest met geweld nergens toe leidt en zeker het proces naar onafhankelijkheid niet zal helpen. ‘Ik zou het niet leuk vinden als mensen met bedekte gezichten mijn vrijheid eisen’, zei hij. ‘We moeten het doen zoals we altijd hebben gedaan, met vreedzaam protest’. 

Meer zelfbestuur, geen zelfbeschikking

Ondertussen heeft de Spaanse premier aangeboden Catalonië meer zelfbestuur te geven. Hij is in dat opzicht een stuk soepeler dan zijn voorganger Mariano Rajoy was van de centrumrechtse conservatieve partij PP. Ondertussen blijft hij ronduit weigeren over onafhankelijkheid te praten. Daarbij benadrukt Sánchez keer op keer dat elke onderhandeling in lijn met de Spaanse grondwet plaats moet vinden. Deze is gebaseerd op de ‘onlosmakelijke eenheid van de Spaanse natie’. De premier waarschuwde recent ook dat elke overtreding van de wet in dit opzicht ‘op kalme maar ferme, proportionele en robuuste wijze’ tegemoetgetreden zal worden. 

Verdeeldheid

Toch blijkt onder de Catalanen grote verdeeldheid te bestaan over de wens om als onafhankelijke regio verder te gaan. Peilingen tonen keer op keer aan dat zo’n beetje de helft van de Catalanen voor en de helft tegen is. Wel is een meerderheid van de Catalanen voor een referendum over onafhankelijkheid als daarover tussen Madrid en Catalonië overeenstemming bestaat. Tot nu toe is het separatistische partijen nog niet gelukt een absolute meerderheid te behalen in het Catalaanse parlement. Bij de verkiezingen op 21 december vorig jaar kregen deze partijen 47% van de stemmen en 70 zetels in het parlement van 135 zetels. De partij Ciudadanos won de verkiezingen met 37 zetels en 25% van de stemmen. Deze partij is voor Spanje als eenheid. 

Dit vind je misschien ook leuk