Barcelona deelt hoge boetes uit aan Airbnb en HomeAway

door admin
Barcelona deelt hoge boetes uit aan Airbnb en HomeAway

Het centrum van de Catalaanse hoofdstad raakt steeds verder overspoeld door de massa’s toeristen die het bezoeken met alle overlast voor de inwoners van dien. De verhuursites zouden onderkomens promoten die niet voldoen aan alle vereisten waar toeristische accommodaties in de stad aan moeten voldoen, zoals vergunningen en veiligheidsmaatregelen. De gemeente stelde in een verklaring dat er procedures zijn gestart die resulteren in boetes van 600.000 euro voor beide websites voor het herhaaldelijk adverteren van illegale vakantieappartementen.

Registratieplicht

Dat de maximale boete opgelegd zou worden, kondigde de gemeente afgelopen juni al aan. Sinds 2012 en op last van een regionale wet moet ieder appartement dat aan toeristen wordt verhuurd geregistreerd staan in het provinciale register voor toeristische onderkomens. Met een dergelijke registratie krijgt een vakantiewoning of appartement een vergunning.

Massale stroom toeristen

Airbnb en HomeAway kregen vorig jaar december al boetes van 30.000 euro, het toenmalige maximum bedrag, voor het promoten en online publiceren van illegale vakantie-accommodatie. De gemeente hoopt met dit beleid de massale stroom toeristen die het centrum de laatste jaren overspoeld enigszins te kunnen afremmen. Barcelona is al jaren een van de populairste bestemmingen voor een kort vakantieverblijf van Europa.

Vakantie- en feestwijk

Deze populariteit zorgt ervoor dat de particuliere verhuurmarkt ontzettend is gegroeid en dat er nu meer toeristen verblijven in dit type accommodatie dan in hotels. Veel inwoners van Barcelona zien met lede ogen aan hoe hun buurt verandert van woonbuurt in vakantie- en feestwijk. Bovendien stijgen de huizenprijzen op populaire locaties enorm en is het voor inwoners steeds moeilijker om een huis in het centrum te vinden om er gewoon te wonen omdat veel eigenaren verhuur aan toeristen verkiezen omdat dat meer opbrengt.

Nuttige dienst

Het Amerikaanse Airbnb is nog steeds van mening dat het een nuttige dienst aanbiedt: het helpt bezoekers aan de stad aan een betaalbaar en tijdelijk onderkomen en huiseigenaren aan een aanvulling op hun inkomsten. 

Lees ook: Barcelona vraagt bewoners om hulp bij illegale verhuur aan toeristen en Je woning verhuren voor minder dan vijf dagen aan toeristen mag wel

Dit vind je misschien ook leuk