Update 3 Catalaanse onafhankelijkheidsverkiezingen

door admin
Update 3 Catalaanse onafhankelijkheidsverkiezingen

De rode lijn van het verhaal is dat beide ‘partijen’ lijnrecht tegenover elkaar blijven staan. Toch gebeurt er daarnaast veel. Donderdagavond om 20 uur ging de politieke campagne voor het referendum ondanks alle tegenwerking en de illegaal-verklaring van het Constitutionele Hof toch van start. Onder belangstelling van duizenden Catalanen werd het startschot voor de campagne gegeven in de stierenarena van Tarragona. ‘Welkom bij de club van beschuldigden’, zei de Catalaanse premier Puigdemont. ‘Dachten ze met minder dan 20 dagen te gaan voor het referendum nou werkelijk dat we niet zouden stemmen?’ vroeg hij zich hardop af, waarop zijn publiek luidkeels ‘wij gaan stemmen, wij gaan stemmen’ scandeerde. 

De drie oppositiepartijen in het Catalaanse parlement doen niet mee aan de campagne. Het gaat om de Partido Popular (‘Er is geen campagne, het is illegaal’), Ciudadanos (‘We doen niet mee voor ja en niet voor nee’) en de PSOE-Catalonië (‘Ze moeten niet op ons rekenen’). 

Opschorting Catalaans parlement

Vrijdag hebben de twee separatistische partijen het parlement opgeschort. Twee parlementaire sessies die plaats zouden vinden op 20 en 21 september gaan niet door omdat er campagne gevoerd moet worden. Volgens Ciudadanos is het sluiten van het parlement ‘een coup tegen de democratie’. ‘Ze kunnen het parlement niet als een privé-club gebruiken ten dienste van hun eigen onafhankelijkheidsproces. Ze hebben alle contact met de realiteit verloren.’ Volgens de PP hebben de separatisten ‘het parlement gegijzeld.’

Volgens de Catalaanse regering hebben zich al 47.000 mensen geregistreerd om te helpen bij de organisatie van het referendum. Vrijdag werden 1,5 ton verkiezingsposters voor het referendum in beslaggenomen door de Guardia Civil. Premier Rajoy feliciteerde de Guardia Civil met deze actie tijdens zijn toespraak aan partijleden in Barcelona iets na 18 uur. ‘Ze deden het in verdediging van de wet, de grondwet en de rechten van de burgers en dat is hun plicht’, aldus Rajoy. ‘Hoe langer ze erover doen om op te geven, hoe meer schade ze toebrengen aan alle Catalanen en Spanjaarden. Onderschat niet de kracht van de Spaanse democratie’, voegde hij toe. 

Politieagenten bezochten ook de redacties van pro-onafhankelijkheidskranten in de regio om ze formeel op de hoogte te stellen van het feit dat ze niet over de campagne mogen publiceren. De krant Vilaweb meldde daarop op zijn website ‘We gaan door met het verdedigen van het recht om te spreken en het recht van burgers om geïnformeerd te worden’.

Madrid versterkt greep op Catalaanse financiën

Eveneens op vrijdag kondigde de Spaanse minister van Financiën, Cristobal Montoro, aan dat Madrid de controle overneemt over de meeste betalingen in Catalonië om zo de vitale diensten te kunnen blijven garanderen. Ook gaf het ministerie alle Spaanse banken de opdracht om transacties gerelateerd aan het referendum te behandelen als illegaal en gelijk aan enige andere transactie met een illegale handeling tot doel. Als banken een transfer of betaling tegenkomen die aan het referendum is gerelateerd moeten ze dat melden aan het Minsterie van Financiën. Wanneer deze regel op maandag van kracht gaat moet elke betaling van de Catalaanse overheid gepaard gaan met een certificaat dat bevestigt dat er geen relatie is het het illegale proces. 

Artikel 155 van de grondwet

Hierop beschuldigde Carles Puigdemont de Spaanse staat ervan Catalonië te behandelen als een ‘geheime uitzonderingsstaat’. Volgens Oriol Junqueras, partijleider van de links-republikeinse partij ERC, is het ingrijpen van Spanje op de Catalaanse financiën een verborgen manier om artikel 155 van de Spaanse grondwet toe te passen. Volgens dit artikel zou de Spaanse Overheid, mits de toestemming van de Senaat, gedurende een bepaalde periode de bevoegdheden van een Autonome Gemeenschap terug naar zich toe kunnen trekken. Tot de orde is wedergekeerd. De regionale Catalaanse regering heeft al aangekondigd in dit verband naar Europa te stappen.

Verzoek om hulp van Spaanse koning

Puigdemont en Barcelona’s burgemeester Ada Colau hebben op zaterdag de ruim 700 gedagvaarde burgemeesters uitgenodigd om naar Barcelona te komen op het Plaza de Sant Jaume om een decreet te tekenen ter politieke ondersteuning van het referendum. Dit om aan te geven dat ze de politieke vervolging van de burgemeesters afwijzen. Colau vindt dat Rajoy zich niet aan een dialoog kan onttrekken. Ook schreven Colau en Puigdemont gezamenlijk een brief aan de Spaanse koning Felipe VI om hem te vragen te bemiddelen in het conflict met de Spaanse regering over het referendum over de afscheiding van Spanje zonder voorwaarden vooraf.

Dit vind je misschien ook leuk