Tientallen gewonden bij confrontaties rond referendum Catalonië

door admin
Tientallen gewonden bij confrontaties rond referendum Catalonië

Op basis van die grondwet heeft het Spaanse constitutioneel hof het door de separatistische regering van Catalonië geplande referendum voor vandaag 1 oktober verboden. Over zoiets belangrijks als de territoriale eenheid van Spanje kunnen niet enkel Catalanen stemmen. Als er al een referendum over georganiseerd zou kunnen worden, zouden op basis van de grondwet álle Spanjaarden daarover moeten kunnen stemmen.

Ondanks het verbod op het referendum en allerlei andere maatregelen om de organisatie ervan onmogelijk te maken, zette de Catalaanse regering door. Afgelopen dagen hebben Catalanen die willen stemmen scholen en andere openbare gebouwen bezet om zo te voorkomen dat die gesloten werden door de politie. Ondanks dat de Mossos d’Esquadra donderdag het bevel kreeg van het Catalaanse hooggerechtshof het referendum te helpen tegen te houden, deed de Catalaanse politie niets meer dan patrouilleren rond geplande stemlokalen. 

Optreden politie

De Spaanse politie en de Guardia Civil, die vorige week met grote aantallen in Barcelona zijn gestationeerd, daarentegen traden wel op. Bij diverse scholen met name in Barcelona en in Girona ontstonden heftige confrontaties tussen de politieagenten en Catalanen die wel hun stem wilden uitbrengen. Volgens de medische dienst SEM in Barcelona zijn er bij die controntaties 38 personen gewond geraakt, waarvan drie er ernstig. Een woordvoerder van de politie heeft toegegeven dat er met rubberen kogels geschoten zou zijn. Dit is echter verboden in Catalonië sinds in 2012 een demonstrant in die regio een oog verloor als gevolg van een rubberen kogel. Op Twitter en Facebook circuleren talloze foto\’s en video’s die getuigen van het harde optreden en de chaos. Ook vanochtend zou iemand naar het ziekenhuis zijn afgevoerd voor een chirurgische ingreep nadat hij een rubberen kogel in zijn oog kreeg. Het harde optreden van de politie zorgt voor veel emotionele en woedende reacties. Er zijn echter ook plaatsen waar de stembusgang wel rustig en vreedzaam verloopt. Mensen kunnen inmiddels stemmen zonder envelop of op huisgemaakte papieren. Daarbij is ook het kiesregister vervallen en kan iedereen die dat wil zijn stem uitbrengen. Echter volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is de stemming dan niet geldig, want er valt zo onmogelijk nog te controleren of iemand 1, 2 of zelfs vaker zijn stem heeft uitgebracht. 

Stemmen

De Catalaanse regering heeft rond 12 uur een website geopend waar mensen online hun stem kunnen uitbrengen. De Guardia Civil schrijft op Twitter de provocaties en intimidatie tegen agenten die de wet verdedigen. Rond het middaguur zouden al enkele honderden mensen hun stem hebben uitgebracht in het grootste stembureau in Barcelona Escola Industrial. Volgens de regionale regering kan op 73 procent van de geplande plekken gestemd worden.

Barça tegen Palma gaat waarschijnlijk niet door

Voetbalclub Barcelona overweegt de wedstrijd in Camp Nou tegen Las Palmas af te gelasten wegens de onrustig in de stad. Volgens Puigdemont zal ‘met het ongerechtvaardigde geweld de schaamte voor altijd de Spaanse staat vergezellen vanaf dit moment’. 

Volg een en ander via de hastags #CatalanReferendum #RajoyDimision #1Oct #CatalanReferendum. The Guardian houdt hier live het nieuws in Catalonië bij. 

Dit vind je misschien ook leuk