Vijfhonderd asielzoekers als misdadigers in de gevangenis

door admin
Vijfhonderd asielzoekers als misdadigers in de gevangenis

De nieuwe gevangenis zal pas volgend jaar opengaan voor ‘echte’ gevangenen. Tot die tijd wordt deze gebruikt om de druk op de overvolle asielzoekerscentra in de provincie Málaga wat te verlichten. Mensenrechtenorganisaties uitten al vanaf het begin hun verontwaardiging over het feit dat migranten en vluchtelingen opgevangen werden in een gevangenis. Dat is volgens hen tegen de internationale rechten van de mens. 

Nu duiken er steeds meer berichten op over dat de oproerpolitie rubberen kogels, traangas en wapenstokken zou gebruiken om de tijdelijke inwoners van de gevangenis in het gareel te houden. Vorige week werd er gedemonstreerd door de vluchtelingen wegens gebrek aan eten. Autoriteiten meldden maandag twee kinderen uit de groep elders te hebben ondergebracht. 

Internationale dag van de migrant

Ter gelegenheid van de internationale dag van de migrant werd gisteren door 200 demonstranten geëist van de autoriteiten om de voornamelijk Algerijnse migranten vrij te laten. Naar verluidt zou de Spaanse overheid sinds vorige week migranten aan het terugsturen zijn, terwijl hen juridisch advies daarover is ontzegd. Volgens activisten laten de omstandigheden in de gevangenis veel te wensen over. Vorige week woensdag liep het conflict hoog op. Actievoerende immigranten zouden daarop bruut door de politie zijn tegengehouden. Volgens bronnen bij mensenrechtenorganisaties zouden de immigranten al twaalf dagen in dezelfde kleding rondlopen, zonder verwarming en stromend water hun dagen moeten doorkomen. Het op deze manier opvangen van mensen is volgens hen illegaal onder Spaanse en Europese wetten en regelgeving. Spaanse autoriteiten spreken echter over een ‘klein incident’. Een woordvoerder zei het als volgt: ‘We kunnen bevestigen dat het om een klein incident ging en niet om een opstand, niemand is gewond geraakt en alles was snel onder controle dankzij het optreden van de Spaanse politie’. 

Het ministerie is uiteindelijk niet ingegaan op het feit of er migranten worden gedeporteerd, maar ontkende het eveneens. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de deportaties echter eind vorige week begonnen. Men gaat ervan uit dat deze doorgaan en dat er al minimaal vijftig mensen zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Onder Europese en Spaanse wet hebben alle migranten zodra ze eenmaal een voet op Spaanse bodem hebben gezet het recht om gehoord te worden door een advocaat en om asiel aan te vragen. Zonder deze stap mogen ze niet terug worden gestuurd.

Koud, geen kraanwater en geketend

Volgens bronnen bij platform CIE (Plataforma Ciudadana) is er slechts een dokter en een tolk voor alle 500 migranten beschikbaar en zouden ook telefoons van migranten die deelnamen aan de opstand zijn ingenomen door de politie. Migrant Mohamed Tellal zegt tegen de Spaanse media dat ‘het leven binnen de gevangenis erg moeilijk is voor mensen die geen misdaad hebben begaan. Ze hadden niet verwacht in de gevangenis terecht te komen. Ze zijn gevlucht voor de ellende waaraan ze in hun eigen land onderhevig waren op zoek naar een beter leven en ze worden inhumaan behandeld. Ze hebben geen kleren of toiletartikelen om zich te verzorgen. Er is te weinig eten dat alleen in de middag en avond wordt gegeven. Het is ijskoud binnen en er komt geen water uit de kranen. Bezoek duurt maximaal drie minuten en de vluchtelingen worden geketend met zijn drieën tegelijk binnengebracht alsof het zware misdadigers zijn.’

De druk op de Spaanse grenzen is groot. Volgens de internationale organisatie voor migratie zijn dit jaar al 20.473 migranten in Spanje aangekomen via de zee. Op diverse routes zijn al 210 mensen verdronken. 

Dit vind je misschien ook leuk