Regionale verkiezingen in Andalusië op zondag 2 december

door admin
Regionale verkiezingen in Andalusië op zondag 2 december

Adelante is de Andalusische fusie van Podemos en Izquierda Unida. Opnieuw is de sociaaldemocratische Susana Díaz favoriet, maar mocht haar partij de grootste worden, zal samenwerking met andere partijen moeilijk worden. De andere partijen hebben namelijk al aangegeven geen akkoorden met haar te zullen sluiten. 

PP, Ciudadanos en Adelante Andalucía appeleren aan ‘een verandering’ en de stemmen op de extreemrechtse partij Vox kunnen hierin bepalend zijn. Het doel wat elke partij voor ogen heeft, is het behalen van 55 zetels. Dat is de absolute meerderheid in het Andalusische parlement. Aangezien de laatste jaren in Spanje het steeds moeilijker blijkt een dergelijke meerderheid te behalen, kijken de grootste partijen beter naar eventuele opties tot samenwerking. 

Op dit moment lijkt er een samenwerkingen mogelijk te zijn: een centrumrechtse coalitie van Ciudadanos en PP. Adelante Andalucía heeft al duidelijk gemaakt op links niet met de PSOE samen te willen werken. 

De huidige presidente van Andalusië, Susana Díaz zet in haar verkiezingscampagne in op ‘hetgeen ze tot nu toe heeft bereikt’. De PP en Ciudadanos zetten meer in op de ‘noodzaak van een verandering’. Beide willen in geen geval dat PSOE opnieuw de dienst gaat uitmaken in de Zuid-Spaanse regio. Teresa Rodríguez zou het vertrek van Susana Díaz als voorwaarde kunnen stellen waarmee de socialisten aan de macht kunnen blijven in een coalitie met Adelante. 

Peilingen wijzen op winst voor Díaz en haar PSOE. Volgens de laatste peiling van Metroscopia zal PSOE tussen 37 en 40 zetels krijgen en iets meer dan 30% van de stemmen. Dat zou tot 10 zetels en 4,5% minder zijn dan bij de verkiezingen in 2015. Maar het verschil met de andere partijen blijft duidelijk. 

Bij de partijen C’s en PP is het duidelijk dat ze samen moeten gaan werken als ze een wijziging in de regering van Andalusië willen. Of deze partijen ook echt zullen gaan samenwerken, blijkt nog niet uit de campagne, waarin beide partijleiders herhaaldelijk hebben aangegeven dat niet voor zich te zien. 

Dan is er nog de extreemrechtse partij Vox van Santiago Abascal. In de peiling van Metroscopia blijft hij uit het parlement, terwijl andere peilingen wijzen op mogelijk vier zetels. In dat geval kunnen die vier zetels bepalend zijn voor een eventueel rechtse regering. Moreno wijst een dergelijke samenwerking niet af. 

De verkiezingen in Andalusië kunnen een belangrijke vooruitwijzing zijn voor wat er de komende tijd op nationaal vlak gaat gebeuren. Als de PSOE hier een nederlaag gaat lijden, heeft dat vermoedelijk gevolgen voor premier PEdro Sánchez. Op 26 mei 2019 volgen bovendien andere regionale verkiezingen, de gemeentelijke verkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarbij komt nog dat de kans nog steeds groot is dat er landelijk ook nog vervroegde verkiezingen zullen komen, wanneer Sánchez zijn begroting voor 2019 er niet door krijgt. 

Dit vind je misschien ook leuk