Andalusië zet flink in op bouwsector om economie te redeen

door admin
Andalusië zet flink in op bouwsector om economie te redeen

Die wet trad op 9 juni in werking zonder dat er in het Andalusische parlement over is gedebatteerd. In de tijd dat dit had moeten gebeuren zaten de meeste parlementsleden thuis in quarantaine. In totaal heeft de Junta in de afgelopen periode van quarantaine 21 wetten en 6 decreten gewijzigd met het doel om de wetgeving en administratieve processen te vereenvoudigen en de bouwsector in de regio te stimuleren.

Tegen de wetswijzigingen is al door drie partijen hoger beroep ingediend bij het Grondwettelijk Hof en hebben 80 organisaties een gezamenlijke klacht ingediend bij de regionale Ombudsman. Ook milieuorganisaties zijn woedend omdat ze een terugkeer vrezen naar de situatie in de bouwsector aan het begin van de huidige eeuw die in 2007 heeft geleid tot de financiële en economische crisis. 

De vraag is nu of het omstreden Alagrrobico hotel in Carboneras dat midden in de beschermde natuur van Cabo de Gata in de provincie Almería werd gebouwd, nu gelegaliseerd kan worden na er tien jaar verlaten bij te hebben gelegen als gevolg van een bouwstop na hevige protesten en nadat bleek dat de bouw op die locatie volgens de Kustwet illegaal was.

Op dit moment worden nog meer controversiële bouwprojecten (nieuwe hotels, golfbanen en complete urbanisaties) gepland of uitgevoerd in Andalusië, van Chiclana in de provincie Cádiz, via Barbate en Tarifa tot Cabo de Gata in Almería en Marbella niet te vergeten. ‘De Andalusische regering vertrouwt op de bouwsector om de enorme verliezen opgelopen in het toerisme als gevolg van de coronacrisis te compenseren’, schrijft de krant El Mundo hier. Door de coronacrisis loopt Andalusië 6 miljard euro mis en het kost 150.000 banen.

Het idee van de Junta is dat de bouwsector, die 6% van het bruto binnenlands product (BBP) van Andalusië vertegenwoordigt en 6,4% van de arbeidsmarkt (260.000 mensen) inneemt, kan dienen als tijdelijke reddingslijn naar andere gebieden die het zwaarst getroffen zijn, zoals het toerisme of de dienstensector. 

De bouw, zei president Juanma Moreno Bonilla, is ‘waarschijnlijk de enige sector die alle werknemers kan absorberen’ die door de coronaviruscrisis werkloos zullen worden, aangezien deze sector in Andalusië ‘heel sterk’ is. Moreno heeft daarom maatregelen genomen zoals de wetswijziging om deze verder te versterken. 

Dit vind je misschien ook leuk