Milieuorganisatie wil stranden van Maro bij Nerja sluiten voor publiek

door admin
Milieuorganisatie wil stranden van Maro bij Nerja sluiten voor publiek

De afdeling in Nerja van de milieugroepering Ecologistas en Acción heeft deze zondag volgens de krant Malaga Hoy gewaarschuwd voor het ‘vervuilingsprobleem’ van de baaien van Maro, in de stad Nerja in Malaga, ‘als gevolg van de zonnefilters van de door zwemmers veelgebruikte zonnebrandcrèmes’.

De milieuorganisatie heeft de provinciale delegatie voor duurzame ontwikkeling van de Junta de Andalucía een brief gestuurd waarin op basis van wetenschappelijke gronden wordt verzocht om de baaien van het natuurgebied dat bestaat uit de kliffen van Maro-Cerro Gordo ’te sluiten voor het publiek als preventieve maatregel’.

In de brief herinnert Ecologistas en Acción eraan dat de Andalusische regering ‘verplicht is de beschermde natuurgebieden n de regio goed te beheren’, en maatregelen te bevorderen voor het behoud en onderhoud van habitats en soorten die in deze natuurlijke ruimte van gemeenschappelijk belang aanwezig zijn.

In de brief wordt uitgelegd dat ‘de overvloed aan toeristen tijdens het zomerseizoen, die eerder door deze vereniging al aan de kaak werd gesteld, nu samen komt met het feit dat de baaien van de kliffen worden gekenmerkt door een morfologie van smalle stranden die worden omzoomd door hoge rotsen of voorgebergten die de kustdriftstromen voorkomen”.

Door de aanwezige hydrodynamica moeten deze stranden zodoende worden beschouwd als semi-besloten stranden, “met een lage mobiliteit van de mariene massa”. Daarom heeft elke verontreinigende stof de neiging te blijven hangen in de wateren van de toch al besmette baai.

Deze vereniging heeft een review uitgevoerd van honderd wetenschappelijke artikelen, gepubliceerd in prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften van 2003 tot 2020, waarin de resultaten van onderzoeken naar ultraviolet (UV) zonnefilters in beschermende crèmes worden beschreven.

Deze onderzoeken bieden “de zekerheid dat deze UV-zonnefilters, wanneer ze eenmaal in het aquatisch milieu terechtkomen, een aanzienlijke ecotoxicologische impact hebben, of het nu organische of anorganische filters zijn, die fytoplankton, zoöplankton en de algenflora en -fauna van ongewervelde en gewervelde dieren aantasten.”

Om deze reden vragen de ecologen dat “uit voorzorg de toegang van het publiek tot alle stranden van het natuurgebied wordt stopgezet, baden wordt voorkomen, en aan het publiek wordt uitgelegd dat de stranden gesloten zijn vanwege het behoud van habitats en biodiversiteit.”

Evenzo wijst de organisatie op de mogelijkheid om in het badseizoen opdracht te geven tot een specifiek onderzoek van de baaien van de Kliffen van Maro aan een van de Spaanse teams die gespecialiseerd zijn in dit soort werk. 

Dit vind je misschien ook leuk