Sancties bemoeilijken het leven van Russen in Spanje

door admin
Sancties bemoeilijken het leven van Russen in Spanje

Ook kunnen Russen in Spanje niet meer met een kaart betalen. Dit zegt de Vereniging van Organisaties van Russische Landgenoten in Spanje en Andorra. Russische burgers in Spanje maken zich in toenemende mate bezorgd over “hun toekomstig leven in het land en over hun kinderen”.

Irina Chistyakova van de Vereniging van Organisaties van Russische Landgenoten in Spanje en Andorra, zei woensdag in Marbella tegen persbureau EFE dat Spanje “de thuisbasis is van veel Russen die familieleden hebben in Rusland”. Ze legde uit dat de toepassing van sancties enerzijds betekent dat degenen die rekeningen hebben op Spaans grondgebied “geen geld kunnen overmaken naar hun familie”. Anderzijds kunnen “zij die rekeningen hebben bij Russische banken” in Spanje “niet met een kaart betalen”.

Op dit moment zijn er volgens statistiekbureau INE zo’n 80.000 Russische staatsburgers geregistreerd in Spanje. Volgens Remedios Bocanegra, wethouder voor buitenlandse ingezetenen in Marbella, zijn er nog veel meer die er wel wonen, maar zich nooit hebben geregistreerd. Naast wethouder is Bocanegra ook advocaat en een expert op het gebied van immigratie. Ze uit de grote bezorgdheid over de economische gevolgen onder de Russische gemeenschap in Málaga. 

Naast de geblokkeerde bankpassen “zijn het betalen voor de school van de kinderen, de bijdrage aan de vereniging van eigenaren en voor hun levensonderhoud momenteel enkele van hun meest directe problemen”, merkte Bocanegra op. Zij wees ook op de “enorme waardevermindering” van de Russische valuta, de roebel.

Dure internationale scholen

Een Russische cliënt uitte gisteren tegen Bocanegra zijn angst over dat hij de rekening van de school van zijn drie kinderen niet meer kon betalen. Aan de Costa del Sol zitten “honderden kinderen in die situatie”. Die gaan vanwege de taal vooral naar dure internationale scholen.

Russen in Spanje kunnen niet meer bij geld in Rusland

Een andere “onaangename verrassing” voor Russen die in Spanje wonen, is niet alleen dat ze geen geld naar Rusland kunnen overmaken, maar ook dat ze niet bij hun geld in Rusland kunnen komen. Volgens Bocanegra heeft “de meerderheid van de Russen, hoewel ze een rekening bij Spaanse banken hebben omdat ze een verblijfsvergunning hebben en veelal ook een huis, het grootste deel van hun geld in Rusland. Op Spaanser rekeningen staat alleen een bedrag voor de dagelijkse benodigdheden in Spanje, zoals nutsvoorzieningen en boodschappen”.

Hogere middenklasse

“De eerste zorg van de Russen is nu om in deze situatie te kunnen overleven”, benadrukt de expert in buitenlandse zaken. Hij wilde bovendien benadrukken dat het cliché dat de Russen in Marbella en an de Costa del Sol vooral oligarchen en rijken zijn, niet klopt. De overgrote meerderheid bestaat uit gezinnen met schoolgaande kinderen uit de hogere middenklasse.”

Oorlog van Poetin

Voor de Russen is het “niet de oorlog van Rusland, het is de oorlog van Poetin”, zegt Bocanegra. De Russen “schamen” zich volgens hem voor een situatie die “ze niet begrijpen” en die twee landen op gespannen voet houdt die altijd “een authentieke relatie hebben gehad”.

Costa del Sol

Volgens het Spaanse statistiekbureau INE stonden vorig jaar 7.379 Russen als woonachtig in de provincie Málaga geregistreerd. Hiervan wonen er bijna 2.800 in Marbella. 

Tegen de krant SUR zegt de voorzitter van de grootste vereniging van Russischtaligen aan de Costa del Sol dat de situatie veel angst oproept onder de Russen. “In Marbella hebben we veel situaties waarin de vader in Rusland werkt en de moeder en kinderen hier permanent wonen, en hij geld overmaakt naar de rekening in Spanje”, zegt Svetlana Ciliuta.

Met weinig geld op de Spaanse rekening en hun creditcards die niet meer werken, wordt zelfs zoiets eenvoudigs als naar de supermarkt gaan onmogelijk. “Mensen raken in paniek omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen”, zegt Ciliuta.

Volgens Bocanegra zullen de sancties op de Russische banken een aanzienlijk effect hebben op de lokale economie. 

Dit vind je misschien ook leuk