Hoe toenemend aantal overstromingen van Spaanse kusten te voorkomen?

door admin
Hoe toenemend aantal overstromingen van Spaanse kusten te voorkomen?

De Spaanse staatssecretaris van Milieu, Hugo Morán, heeft dinsdag een strategie voor de bescherming van de kust in de provincie Málaga gepresenteerd. De presentatie vond plaats in het gebouw van de afvaardiging van de centrale regering in Málaga. De kust moet dringend beschermd worden omdat het zeeniveau sinds de jaren negentig niet is gestopt met stijgen (met ongeveer drie centimeter per decennium). Daarbij hebben extreme weersomstandigheden sinds 1980 geleid tot verliezen van miljoenen euros.

De stijging van de zeespiegel en de toename van extreme weersomstandigheden zijn twee van de directe gevolgen van de temperatuurstijging als gevolg van klimaatverandering. Spanje met zijn meer dan 8.000 kilometer kustlijn merkt de gevolgen ervan. Kustprovincies zoals Cádiz, Vigo, Santander of Málaga kunnen op middellange en lange termijn rekenen op zowel overstromingen als extreme stormen.

Verbeteren kustecosystemen

Geconfronteerd met wat een onvermijdelijke catastrofe voor de komende eeuw lijkt te zijn, heeft de regering besloten de inrichting van de kust te “heroverwegen” en met alternatieven te komen om de negatieve impact te beteugelen. Men streeft ernaar het vermogen van de kustecosystemen van Málaga te verbeteren om zich aan te passen aan de risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering, zoals erosie of overstromingen, en hun natuurlijke veerkracht te bevorderen.

Wijzigingen aan kustgebieden

“We gaan waarschijnlijk zien hoe de lijn van de zee meer landinwaarts trekt en dus de lijn van het land terugwijkt”, zei Morán tijdens de presentatie van de Strategie voor de bescherming van de kust. “Dat leidt tot de overweging dat sommige bezettingen die in het kustgebied bestaan, op middellange en lange termijn moeten worden verplaatst”, legde hij uit.

Onderdeel steunprogramma EU

Het initiatief maakt deel uit van het steunprogramma voor structurele hervormingen van de Europese Unie. Het wordt gepromoot door het ministerie voor Ecologische Transitie en Demografische uitdaging (MITECORD).

Achteruitgang van stranden is grootste zorg

De grootste zorg voor de overheden is de achteruitgang van de stranden. Zowel burgers, lokale ondernemers, milieuorganisaties, het ministerie van Milieu en burgercollectieven werden geraadpleegd over de problemen die voortvloeien uit het beheer van de bescherming van de kust. Die veelzijdige inbreng zou de identificatie van de benodigde maatregelen die in het risicobeheerplan moeten worden opgenomen, moeten vergemakkelijken. Het doel is een publiek-private samenwerking zodat er “samenwerking is met en begrip van met alle actoren die bij het kustbeheer betrokken zijn”.

Terugkerende extreme weersomstandigheden

Experts verwachten dat extreme weersomstandigheden een terugkerende dynamiek gaan vormen die “ons waarschuwt voor steeds frequentere nadelige verschijnselen als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis”. Dit impliceert een toename van “risico’s in termen van menselijke, sociale, economische en milieukosten die we niet kunnen accepteren”. Het strategisch plan van de regering werd daarom geboren als een “instrument voor actieve preventie en aanpassing van onze meest kwetsbare flank, de kust”, aldus Morán.

Uitgevoerde acties tot nu toe hebben niet geholpen

De regering heeft volgens Morán op basis van onderzoek en visies van experts geconcludeerd dat veel van de acties die de afgelopen decennia aan de Spaanse kust zijn uitgevoerd niet veel hebben bijgedragen aan de impact van extreme meteorologische verschijnselen. Bovendien hadden die acties in sommige gevallen zelfs negatieve effecten.

Een uitgebreid beheerplan

Een voorbeeld van de miljoenen euros die geïnvesteerd moeten worden in het onmiddellijke herstel van de door de recente stormen getroffen gebieden is de uitbreiding van de Malapesquera-dam in Benalmádena. Voorts is 3 miljoen euro nodig voor de zone Baños del Carmen in de stad Málaga. Ook gaat 7 miljoen euro naar het gedeelte van de stranden Venus en Punta de El Ancón in Marbella en nog eens 6 naar San Pedro de Alcántara. Tot slot moeten ook de strandpromenades in Rincón de la Victoria en het strand Los Cordobeses in Fuengirola.

Beter kustonderhoud

De komende jaren moeten bovendien concrete acties gepland worden om de gevolgen van de overstromingen voor de kust van Málaga te beteugelen. Zoals het onderhoud van de duinen, wetlands en kliffen langs de kust en het herstel van het sedimentaire evenwicht. 

Gecontroleerd verwijderen kuststructuren

Eveneens dienen bezettingen die behoren tot wat bekend staat als het  Terrestrisch Maritiem Publiek Domein (DPMT), waaronder stranden, duinen, steile hellingen, bermen, kliffen, moerassen en wetlands aan de kust, worden verplaatstEen ander onderdeel van het plan is ook om enkele kuststructuren gecontroleerd te verwijderen. Niet gespecificeerd is waarop hier precies wordt gedoeld en om welke locaties het gaat.

Duidelijk is wel dat het plan ook ingezet gaat worden in de kuststroken van de provincies Cádiz, Almería en de Balearen. 

Dit vind je misschien ook leuk