Honderden jonge gierzwaluwen bezwijken onder de hitte in Sevilla

door admin
Honderden jonge gierzwaluwen bezwijken onder de hitte in Sevilla

Doordat de gaten in de gebouwen of metalen constructies waar zij hun nesten bouwen door de hitte in ovens zijn veranderd, vallen ze uit hun nest. 

Veel van de vogels zijn gestorven of zwaargewond. De gebieden met de meeste gierzwaluwkolonies worden ook het zwaarst getroffen, zoals de wijken Tiro de Línea en Los Remedios, de luchthaven van Sevilla, in het stadion van Sevilla FC en op meerdere plekken in het stadscentrum. De gewonde gierzwaluwen die op de luchthaven zijn gevonden, worden door de medewerkers van AENA verzameld en aan het einde van de dag aan een vrijwilliger gegeven. Het is dit jaar voor het eerst dat AENA bereidheid tot samenwerking heeft getoond om de gierzwaluwen te redden. 

Bijna 500 gierzwaluwen zijn dit weekend naar CREA, het Centrum voor het herstel van bedreigde vogels, gebracht. Dat zijn er zoveel, dat de vrijwilligers de toestroom niet aankunnen. Ook de organisaties Ecourbe en SOS vencejos ontfermen zich over de gewonde vogels.

Volgens Ecourbe zijn de gierzwaluwen als gevolg van de hittegolf uitgeput en als zij niet met vochttherapie worden behandeld, kunnen ze aan uitdroging sterven. Daarom heeft de vereniging het protocol opgesteld om de gierzwaluwen zoveel mogelijk te stabiliseren voor ze naar de CREA te brengen en deze aanwijzingen geven ze ook aan de mensen die contact met hen opnemen. Ecourbe laakt het feit dat het Ministerie van Milieu van de Andalusische regionale regering zo weinig budget aan CREA Sevilla heeft toegekend. Hierdoor beschikt deze organisatie niet over de middelen en het personeel om het hoofd te bieden aan de pieken die zich elk jaar tijdens het broedseizoen, in de lente en de zomer, voordoen. 

Preventieplannen

Ecourbe dringt erop aan dat CREA preventieplannen ontwikkelt, vooral in Sevilla, waar het aantal gierzwaluwen heel groot is, en eist dat CREA ook werkt met professionals die weten hoe ze moeten omgaan met alle mogelijke scenario’s en planmatig te werk kunnen gaan. Op dit moment bestaat CREA alleen uit vrijwilligers. Onderdeel van een preventieplan kan zijn om de kolonies met de meeste gierzwaluwen over te brengen naar nestkasten in gebieden waar de temperaturen lager zijn. 

Wat te doen als je een gierzwaluw vindt op straat?

Omdat het om een beschermde soort gaat, is het goed om het alarmnummer 112 te bellen. Dan zal een milieuagent moeten komen die de vogel naar een opvangcentrum brengt. Bij het wachten op hulp is het ideaal een schoenendoos neer te zetten met keukenpapier op de bodem en druppels water op het puntje van de snavel van de gierzwaluw te laten vallen. Voer hem insecten zoals sprinkhanen, wormen en vliegen, maar geef vooral geen brood en melk. 

Dit vind je misschien ook leuk