Spaanse stad geeft groen licht aan homo- en lesbie-vriendelijke stoplichten

door admin
Spaanse stad geeft groen licht aan homo- en lesbie-vriendelijke stoplichten

Volgens een lokale PSOE-wethouder wil de gemeente met deze stap het feit benadrukken dat in San Fernando – een plaats met bijna 100.000 inwoners – verschillende samenstellingen van koppels leven. Tien stoplichten bij zebra’s tonen twee vrouwen of twee mannen die hand in hand lopen met een hartje ertussen. De tien stoplichten staan op drukke oversteekplaatsen in het centrum van de stad.

Erkennen seksuele diversiteit onder bevolking

‘We willen de affectieve seksuele diversiteit onder de bevolking erkennen en ook de zichtbaarheid ervan vergroten’, aldus de wethouder, die eraan toevoegde dat de inwoners van San Fernando verbaasd hebben gereageerd, maar het tot nu toe positief lijken op te vatten.

Valencia

In de Spaanse stad Valencia werden eerder al figuurtjes van vrouwen geïntroduceerd in de stoplichten om de kwestie ‘gendergelijkheid’ te benadrukken. De gemeente San Fernando kwam op het idee tijdens een onderzoek naar hoe andere gemeenten in de wereld omgaan met LGBT-gemeenschappen.

Wenen

Zo ontdekten ze dat de stad Wenen al in 2015 47 verkeerslichten had geïnstalleerd met daarin gay- en hetero-koppels afgewisseld. De stad wil hiermee haar tolerante houding ten opzichte van de LGBT-gemeenschap benadrukken. Die introductie kwam in het jaar dat Wenen ook het Eurovisie Songfestival organiseerde. Een jaar eerder was deze internationale liedjeswedstrijd gewonnen door de bebaarde drag-queen Conchita Würst.

Utrecht

Ook de Oostenrijkse steden Linz en Salszburg volgden. In Duitsland was München het eerst en in Londen werden soortgelijke stoplichten op Trafalgar Square geïnstalleerd voor de Gay Pride die daar in juni 2016 plaatsvond. In Nederland was Utrecht de eerste stad met een gearmd homostel in een stoplicht. 

Dit vind je misschien ook leuk