Spanje neemt geen genoegen met onduidelijk antwoord Puigdemont

door admin
Spanje neemt geen genoegen met onduidelijk antwoord Puigdemont

Van de Spaanse regering kreeg de Catalaanse premier Carles Puigdemont tot maandagochtend 10 uur om duidelijkheid te geven over zijn verklaring van dinsdag 10 oktober. Daar riep hij de onafhankelijkheid van Catalonië uit. 

De concrete effecten van die onafhankelijkheid schortte hij echter nog even op omdat hij in de tussentijd een dialoog wil starten met de Spaanse regering. Die bleek niets te kunnen met de onduidelijke verklaring van Puigdemont en wilde weten of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid over zijn regio had uitgeroepen. Hiervoor kreeg de Catalaanse premier tot maandagochtend 10 uur. Rond 9 uur kwam het antwoord per brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy. 

Antwoord Puigdemont

Puigdemont gaf hierin geen duidelijk antwoord op de vraag over zijn al dan niet onafhankelijkheidsverklaring. Wel vroeg hij opnieuw om een vreedzame dialoog. In een tijdsbestek van twee maanden wil hij samen met de Spaanse regering tot een oplossing komen. Hiertoe vroeg hij in de brief om zo snel mogelijk om de tafel te gaan zitten om de eerste stappen te onderzoeken die het conflict met betrekking tot Catalonië kunnen oplossen. 

‘Het verrast me dat u in uw brief van 11 oktober aankondigt dat uw regering bereid is tot het in werking laten treden van artikel 155’, aldus Puigdemont in zijn brief. Hij voegde daaraan toe dat de Catalaanse samenleving geen ‘andere manier’ begrijpt van het ‘oplossen van conflicten dan die van dialoog en overeenstemming’. 

Ook schrijft Puigdemont dat zijn voorstel tot dialoog, uitgesproken op 10 oktober, ‘eerlijk was en in geen geval een vertoon van zwakte’. De premier noemt opnieuw de uitslag van het referendum en bevestigt dat de huidige situatie ‘in strijd is met het politieke mandaat’. 

Twee voorstellen

Daarna doet hij twee voorstellen aan de Spaanse premier. De eerste is dat Madrid stopt met het onderdrukken van de Catalaanse bevolking en de regering. Als tweede wil hij zo snel mogelijk een afspraak om de eerste oplossingen voor het conflict te onderzoeken. Hiervoor geeft hij een termijn van twee maanden. 

Onduidelijk antwoord

Volgens Madrid is dit antwoord niet duidelijk, zo verklaarde de Spaanse minister van Justitie Rafael Catalá. De Spaanse regering gaf eerder al aan dat ‘het uitblijven van een antwoord of ieder ander antwoord dan een simpele bevestiging of ontkenning’ wordt gezien als bevestiging van de verklaring van onafhankelijkheid. Catalá wees er eveneens op, dat Rajoy een tweede termijn heeft gegeven tot donderdag waarbinnen Puigdemont zijn verklaringen nog kan herzien. Doet hij dat niet, dan treedt artikel 155 in werking en neemt Madrid tijdelijk het bestuur van Catalonië over. 

Spanje’s vice-premier Soraya Saenz de Santamaria zei dat het ‘niet heel moeilijk was om ja of nee te zeggen’. Ze zei de ‘volharding in het scheppen van verwarring’ van de Catalaanse regering niet te begrijpen.

Artikel 155 

De volgende stap van de regering in Madrid is een brief te sturen naar de voorzitter van de Spaanse senaat, Pío García Escudero (PP) waarin tot in details wordt vermeld welke concrete maatregelen de regering wil nemen om de wet te volgen. Het proces dat daarop volgt moet door het Congres van Afgevaardigden worden goedgekeurd. 

Dit vind je misschien ook leuk