Retiro park en Paseo del Prado Madrid’s eerste werelderfgoed?

door admin
Retiro park en Paseo del Prado Madrid's eerste werelderfgoed?

Het Parque Buen Retiro is het eerste stadspark van Madrid en volgens kenners hoort het bij de mooiste ter wereld. De Paseo del Prado ligt er vlakbij en is een brede boulevard waaraan de beroemdste musea van de Spaanse hoofdstad liggen: het Prado Museum en het Thyssen Bornemisza Museum. Vlakbij ligt ook het Reina Sofia museum. Daarnaast ligt er het kantoor van de Banco de España en het gemeentehuis. De drukke verkeersader kreeg al in 1999 status als nationaal monument. 

De adviesraad voor artistiek en historisch erfgoed keurde afgelopen april de kandidatuur goed van dit stadsgedeelte dat hiervoor wordt aangeduid met ‘Paseo del Prado y Retiro. Paisaje de las Artes y las Ciencias’. Ondanks de steun van de gemeente en de provincie voor de kandidatuur, is het uiteindelijk aan de centrale regering in Madrid om de kandidaat officieel bij Unesco te presenteren. Mocht de bijschrijving op de lijst met werelderfgoed doorgaan, dan betekent dat de eerste vermelding daarop voor de stad Madrid. 

Het Retiropark

Het gaat om een historische zone. Allereerst werd het park aangelegd dat oorspronkelijk een stuk groter was dan het nu is. El Buen Retiro betekent ‘aangename afzondering’ en dat vormde tot 1869 een plek waar de koningen en mensen van adel zich konden afzonderen van het drukke stadsgewoel. Een grote brand verwoestte het Alcázar dat er toen lag. Pas daarna werd het huidige koninklijk paleis gebouwd. Het park werd ontworpen door tuinarchitecten die onder meer uit het Franse Versailles werden gehaald. Er staan veel beelden in, monumentale gebouwen en monumentale delen. Een stuk van het park werd geofferd voor de bouw van de wijk Los Jerónimos. Nu vormt de koninklijke Botanische tuin (Real Jardín Botánico) nog de enige directe connectie tot de Paseo del Prado.

Paseo del Prado

De twee verkeersstroken van de Paseo del Prado worden van elkaar gescheiden door een brede promenade met bomen. De weg vormt deel van de noord-zuidroute door het centrum van Madrid. Van het plein Plaza del Emperador Carlos V, loopt de straat in noordelijke richting naar Plaza de Cibeles. Langs de straat liggen drie 18e-eeuwse fonteinen en de beroemde fontein Las Cuatro Fuentes.

Dit vind je misschien ook leuk