Top 15 traditionele Spaanse wintergerechten

door admin
Top 15 traditionele Spaanse wintergerechten

De meeste bars zetten sommige of soms zelfs alle volgende stoofschotels, braadstukken en soepen op hun menú del día (dagmenu). Het is moeilijk deze opsomming te stoppen bij 15. De laatste twee op de lijst zijn extra’s en kunnen op verschillende momenten van de dag worden gegeten. Churros zijn van oorsprong voor het ontbijt, maar veel Spanjaarden nemen deze ook als ‘merienda’, tussendoortje rond 18 uur ’s middags. In deze tijd van het jaar kunnen ook in heel Spanje geroosterde kastanjes worden gekocht uit stalletjes op straat.

1. Caldo Gallego (Galicische bouillon)

Caldo Gallego is een Galicische soep die populair is in Noord-Spanje. Het is een stevige soep en is zo lekker dat je hem meteen op tafel wilt hebben. Heg gerecht bestaat uit witte bonen, Galicische aardappelen, varkensvlees, Galicische chorizo, kool en andere groenten. Perfect na het wandelen van een deel van de Camino de Santiago.

2. Cocido Madrileño (Madrileense stoofpot)

Een cocido Madrileño is een gerecht om met meerdere personen te delen. Het is niet alleen een heerlijke warme lunch, maar ook een evenement dat uit twee of drie delen bestaat. Neem er de tijd voor en serveer er een goed glas wijn bij. Als eerste arriveert een grote kom bouillon van de stoofpot met fijne noedels (fideos). Vervolgens komen de aardappelen, wortelen, kool en kikkererwten (garbanzos). Als laatste komt het vlees. Hoewel soms deel twee en drie tegelijkertijd worden geserveerd. Er is altijd een selectie van vleeswaren, zoals chorizo, runderschenkel, kip, serranoham, bloedworst (morcilla), varkensvet en buikspek.

3. Arroz con Bogavante (rijst met kreeft)

Een gerecht dat typisch is voor veel Spaanse kustplaatsen. De combinatie van rijst, kreeft en tomaten smaakt heerlijk. Verse kreeft is in Spanje verkrijgbaar van oktober tot het einde van het jaar. Het gerecht wordt geserveerd als een extravagante bouillon.

4. Fabada Asturiana (Asturische bonenstoofpot)

Nog een geweldige, stevige stoofpot gemaakt met witte bonen, morcilla (bloedworst), pancetta (buikspek), chorizo ​​en varkensschouder. Traditioneel werd in Asturië de Fabada vergezeld van een glas koude cider. Wist u dat ongeveer 80 procent van de in Spanje geproduceerde cider in Asturië wordt geconsumeerd?

5. Sopa de Pescado (vissoep)

Een heerlijke vissoep wordt altijd goed ontvangen. Serveer de soep heet en met vers brood. Je kunt er alles aan toevoegen: gemengde zeevruchten, langoustines, mosselen en meestal een of twee verschillende soorten vis. En natuurlijk ook groenten, net wat je nog in de koelkast hebt liggen. Daarbij komen de tomaten, tomatenpuree en wat bouillon/caldo (elke smaak).

6. Sopa de lentejas (linzensoep)

Een linzensoep is rijk aan smaken van chorizo en groenten en stevig genoeg om als volwaardige maaltijd te nuttigen. Gevuld met linzen, wortelen, aardappelen, uien en chorizo. Om heerlijk van op te warmen, zeker als je er wat ingelegde pepers of een scheutje sherryazijn aan toevoegt. 

7. Traditionele Rabo de Toro (stoofpot met stierenstaart) 

Het vlees van de stier is populair in Spanje en heeft een uitgesproken en rijke smaak. De stierenstaart wordt langzaam gekookt op laag vuur met rode wijn, knoflook, tomaat en laurierblaadjes. Door de lange kooktijd smelt het vlees in je mond. Rabo de Toro is een typisch gerecht in Andalusië. Geserveerd in zijn eigen bouillon met aardappelen en groenten.

8. Huevos Rotos (kapotte eieren)

Een soort roerei gemengd met aardappelen en vaak chorizo. Het is typisch Spaans en erg populair in de winter. Soms wordt het niet als roerei geserveerd maar simpelweg als een bord met gebakken aardappelen met daar bovenop twee gebakken eieren. Meestal wordt het gerecht aangevuld met gebakken groene paprika en wat serranoham of chorizo.

9. Carrillada of Carrillera (wang)

Dit gerecht bevat runderwang (of varkenswang) gekookt in wijn en bouillon (caldo) en kruiden. Net als bij de Rabo de toro geserveerd met groenten en aardappelen. Ook aardappelpuree is er perfect bij.

10. Sopa de Ajo (knoflooksoep) 

Knoflook lijkt misschien een beetje een vreemd als hoofdingrediënt voor een soep. De meeste mensen doen knoflook in elke soep, maar altijd als bijgerecht. Toch kan een soep met knoflook als hoofdingrediënt verassend subtiel en verrukkelijk smaken. Het is eenvoudig te maken en heeft weinig ingrediënten. Een hambot wordt gebruikt voor de bouillon. Voeg stukjes gekookte ham toe met veel knoflook en wat paprikapoeder voor extra pit. Een gepocheerd ei is er ook lekker in.

11. Bacalao con Coliflor (kabeljauw met bloemkool)

Een ander gerecht uit het noorden van Spanje is bacalao con coliflor. Het is letterlijk wat het zegt. Gezouten kabeljauw met bloemkool. Je kunt natuurlijk aardappelen en groenten toevoegen en misschien een beetje kaassaus.

12. Callos a la Madrileña (stoofpot van pens)

Dit is een klassieke stoofpot op basis van pens en tomaat uit Madrid. Het vlees wordt langzaam gekookt in bouillon op laag vuur. De gebruikte pens is normaal gesproken van varken of koe maar kan ook lam zijn. Chorizo, bloedworst en kruiden kunnen ook worden toegevoegd.

13. Atascaburras

Atascaburras is een typisch wintergerecht uit Castillië-La Mancha. Het wordt met name opgediend vanaf het moment dat de eerste sneeuw valt. Er wordt zelfs gezegd dat om het gerecht goed te laten uitkomen, gesmolten sneeuw moet worden gebruikt om het te koken. Het hoofdingrediënt is gezouten kabeljauw. Die drenk je in water en spoel je vele malen. Vervolgens meng je de vis met gekookte aardappelen, olijfolie en knoflook. Geraspte uit erbij is ook een optie. Meng alles door elkaar, kook het en serveer het met stukjes noot en een gekookt ei in plakjes als garnering.

14. Cordero asado (gebraden lamsbout)

Populair in Spanje is geroosterde lamsbout of geit geserveerd met groenten en een keuze uit aardappelen op verschillende manieren bereid; frites, gebakken, puree of ‘patatas a la pobre (aardappelen gekookt in olijfolie met ui).

15. Pollo a la Vasca (Baskische kip)

Een ongelooflijk eenvoudig, maar heerlijk gerecht: malse kip, chorizo ​​en groene pepers, in een rijke sausvan ui, olijfolie, knoflook, tomatenpuree en verse kruiden. Serveer met witte rijst of frites. Qué aproveche!

Al deze gerechten zijn door heel Spanje te vinden. Ze zijn erg voedzaam en niet duur om te maken. De belangrijkste factor bij veel van de gerechten is de kooktijd. Met een slowcooker gaat het makkelijker.

Churros

Churros (gefrituurde deegstengels) zijn heerlijk aan het einde van de dag, als het begint te schemeren om een beetje op te warmen. Als je ze met chocola bestelt, krijg je er en kopje bij met een dikke chocoladesaus om je deegstengels in te dopen. 

Geroosterde Kastanjes

Vanaf medio oktober kun je op markten en in veel supermarkten kastanjes vinden om thuis te bereiden. Heb je geen bos in de buurt om kastanjes te zoeken of geen zin om ze zelf te maken, dan staan er overal in steden en dorpen kraampjes waar verse kastanjes ter plaatse voor je worden gepoft. 

Dit vind je misschien ook leuk