Spaanse schrijver Eduardo Mendoza wint Kafka-prijs 2015

door admin
Spaanse schrijver Eduardo Mendoza wint Kafka-prijs 2015

Het Kafka Genootschap reikt deze literatuurprijs sinds 2001 uit aan een auteur die zijn lezers weet aan te spreken ongeacht nationaliteit, afkomst of cultuur. Auteurs kunnen alleen in aanmerking komen voor de Kafka-prijs als minstens twee boeken in het Tsjechisch zijn vertaald.

Eerdere winnaars

De vijftiende editie van de prijs gaat naar de Spaanse Eduardo Mendoza, hij wint daarmee een geldbedrag van 10.000 dollar (9.142 euro). Eerder ging de prijs naar grote schrijvers als Philip Roth (2001), Elfriede Jelinek (2004), Haruki Murakami (2006) en Amoz Oz (2013).

Eduardo Mendoza

Eduardo Mendoza (Barcelona, 1943) groeide op in een gezin waarvoor literatuur een belangrijke rol speelde. Van jongs af aan las hij veel, wat heeft bijgedragen aan zijn latere passie voor de literatuur. Na een rechtenstudie verliet hij Spanje om door Europa te reizen. In 1966 studeerde hij een jaar sociologie in Londen waarna hij in Barcelona aan het werk ging als advocaat. Snel daarna verliet hij Spanje opnieuw en vertrok naar New York, waar hij vertaler voor de Verenigde Naties werd.

Over de reden van zijn vertrek uit Spanje in 1973 zei hij: ‘España en aquellos años era triste, amarga y violenta’ (Spanje was destijds een treurig, verbitterd en gewelddadig land). De afkeer van het Franco-Spanje kenmerkt Mendoza, en maakt hem samen met collega schrijvers Javier Marías en Antonio Muñoz Molina een van de belangrijkste schrijvers uit de periode na de dictatuur van Franco. 

In 1975 debuteerde Mendoza met La verdad sobre el caso Savolta (in het Nederlands vertaald met de titel De waarheid over de zaak Savolta). Volgens de jury van de Kafka-prijs beschrijft Mendoza in dit boek op magistrale wijze de sociale en politieke strijd in Catalonië en de rest van Spanje in de eerste helft van de twintigste eeuw. De roman werd in het Tsjechisch gepubliceerd in 1983.

Meerdere prijzen

Mendoza heeft inmiddels vijftien romans gepubliceerd en won al eerder belangrijke literaire prijzen. In 2010 won hij de prestigieuze Spaanse Premio Planeta voor zijn roman Riña de gatos. Madrid 1936 (in het Nederlands vertaald met de titel De neergang van Madrid). In 2013 won hij de Europese Literatuurprijs voor dit boek. In 2008 won hij de literatuurprijs Premio Pluma de Plata voor zijn roman El asombroso viaje de Pomponio Flato (in het Nederlands vertaald met de titel De wonderbaarlijke reis).

In oktober zal Mendoza de Kafka-prijs in Praag persoonlijk in ontvangst nemen.

Dit vind je misschien ook leuk