Paul McCartney laat zijn talent in Madrid horen

door admin
Paul McCartney laat zijn talent in Madrid horen

Het publiek kon drie uur lang luisteren naar prachtige, nostalgische muziek van één van The Beatles. In tien minuten kwamen er 40.000 mensen binnen in het stadion Vicente Calderón. Volgens de recensent in El País was het een lang concert voor een man van 74 jaar. Hij ging gekleed in spijkerbroek, wit hemd en een blauw colbertje met een Mao kraag.

Habla Español

Na het vierde nummer, een nummer van The Wings, Temporary secretary, trok Macca (McCartney’s bijnaam), zijn colbertje uit en maakte een grapje, “Dit is de laatste verandering van kleding die jullie vanavond zullen zien’’. Paul sprak bijna alleen in het Spaans. Na het spelen van A Hard Day’s Night zei hij ¿Qué pasa troncos?, zoiets als ’’hoe is het maatjes?’’. Daarna speelde hij Can’t buy me love.

The Beatles en The Wings

De avond bood een mix van nummers van The Beatles maar ook van The Wings, de band waarin Macca laat zien dat hij altijd open stond voor alle stromingen binnen de muziek zoals funk en reggae en ook met verschillende klanken en kleuren van synthesizers. Ook componisten zoals John Cage of Karheinz Stockhausen beïnvloedden zijn muziek, maar altijd zonder zijn eigen stijl te verliezen.

Een reis naar het verleden

De refreinen in zijn uit de Fab Four, de nummers Here, there and everywhere, We can work it out, en You won’t see me, werden gespeeld met mooie foto’s op een beeldscherm achter het podium van The Beatles. Die boden een reis naar het verleden, met herinneringen aan zijn overleden vrouw Linda McCartney, goedgekeurd door zijn huidige vrouw Nancy Shevell, die ook aanwezig was tijdens het concert.

De band

De band die gisteren met McCartney speelde bestond uit Rusty Anderson en Brian Ray op gitaar, Abe Laboriel Jr. op drums en percussie, en Paul Wix Wickens op piano en mondharmonica. McCartney wist in Madrid niet van stoppen. Hij bespeelde verschillende instrumenten: piano, basgitaar, elektrische- en akoestische gitaar en zong daar volgens de recensent van El País fantastisch bij.

De klassiekers

McCartney sprak over hoe je een nummer moet schrijven, speelde mondharmonica tijdens het nummer en Love me do en zong de hele avond zuiver. Op momenten was hij heel erg intiem, om vervolgens lekker te gaan rocken. Het publiek vond het allemaal prachtig. Volgens El País waren de mooist uitgevoerde nummers: Blackbird, Fool on the Hill, Eleanor RigbyLet It Be, en een prachtige versie van Hey Jude en van Yesterday.

Ode aan Lennon en Harrison

De avond kende enkele prachtige momenten zoals toen McCartney  het nummer Here today speelde ter herinnering aan zijn vriend John Lennon. Dit schreef hij twee jaar na diens dood. Ook speelde hij het nummer Something ter herinnering aan George Harrison die in 2001 overleed.

Minder bekende nummers

Natuurlijk kwamen ook minder bekende nummers langs die in hun tijd zeer uniek waren, zoals Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ironische thema’s zoals Being for the benefit of Mr. Kite en sing-alongs zoals Obladi-Oblada. Aan het einde van het concert werden drie nummersgespeeld van de LP Abbey Road. Het laatste nummer was heel toepasselijk The end, ook het laatste nummer dat de Beatles ooit samen opgenomen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk